علائم کلیه درد در زنان و مردان چیست؟
علایم درد کلیه راست و چپ مرتبط با این عارضه (به اسم درد پهلو هم شناخته میشود) احساس ناراحتی (حاد یا مزمن)، درد و یا درد شدید و تیرکشنده است که در پشت بین تقریبا پایین ترین دنده و باسن احساس میشود. بسته به علت درد ممکن است به پهلو و یا کشاله ران یا به شکم انتشار یابد.
درد در این اندام میتواند نشانه بیماریهای مختلفی از جمله سنگ کلیه، عفونت یا نارسایی کلیه باشد. گاهی نیز درد مربوط به اندامهای دیگر بوده و ممکن است به دلیل آسیب به دندهها، درد عضلانی یا آپاندیسیت این عارضه ایجاد شود. بعضی از افراد ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
- تب
- درد پهلو
- ادرار دردناک (سوزش ادرار)
- خون در ادرار
- حالت تهوع
- استفراغ
- سرگیجه
- یبوست یا اسهال
- بثورات پوستی
- خستگی
- لرز (درد کلیه در اثر سرما)
دیگر علائم و نشانههایی که در زمان اختلال افزاینده عملکرد کلیه ممکن است ببینید عبارتاند از:
- طعم فلزی در دهان
- بوی بد دهان
- تورم و تنگی نفس.
این عارضه میتواند در سمت چپ، راست یا هر دو طرف باشد.
۱. علائم درد کلیه در کودکان
نشانه های کلیه درد در کودکان میتواند شامل موارد زیر باشد:
- اشتهای کم
- استفراغ
- درد استخوان
- سردرد
- توقف رشد
- بدحالی
- ادرار زیاد یا بدون ادرار
- عفونت های مکرر دستگاه ادراری
۲. علائم سرما خوردن کلیه
سرماخوردگی کلیه چه علائمی دارد؟ گاهی ممکن است در فصول سرد افراد دچار کلیه درد شوند. اگر علت آن سرماخوردگی کلیهها باشد، معمولا شخص علاوه بر درد، دچار تکرر ادرار و افزایش حجم ادرار میشود. در این شرایط میتوان با گرمکردن کلیهها علائم را کاهش داد.
هنگامی که باکتریها یا ویروسها به کلیههای شما وارد شوند، که معمولاً از طریق دستگاه ادراری اتفاق میافتد، میتوانند باعث عفونت کلیه و احساس سرما شوند. اگر علائمی مانند درد در طرفین کمر، تب، لرز یا درد در هنگام ادرار دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. باد کولر و کلیه درد نیز از مواردی است که در تابستان اتفاق میافتد.
۳. کلیه درد و حالت تهوع
معمولاً علت این اتفاق به این دلیل است که پوشش خارجی کلیه (کپسول کلیه) به دلیل اختلالی که باعث تورم سریع کلیه میشود یا به دلیل ورود سنگ به یکی از حالبها (لولههای اتصال کلیه به مثانه) کشیده میشود. درد شدید کلیه اغلب با حالت تهوع و استفراغ همراه است.
۴. درد کلیه و سوزش و بی اختیاری ادرار
چرا موقع ادرار کلیه درد دارم؟ سوزش هنگام ادرار زمانی رخ میدهد که باکتری وارد مجرای ادرار شده و از مجرای ادراری به مثانه میرود که در نتیجه آن عفونت ادراری ایجاد میشود. گاهی اوقات، باکتری قسمتهای دورتر از دستگاه ادراری مانند کلیهها را آلوده میکند. بنابراین علت سوزش و درد کلیه پس از انزال و ادرار و درد کلیه و بیضه و مثانه نیز ممکن است به دلیل ایجاد عفونت باشد.
۵. درد کلیه در اوایل بارداری و کلیه درد بعد از سزارین
بارداری میتواند منجر به تغییراتی شود که زنان را مستعد ابتلا به عفونت و کلیه درد میکند، از جمله این شرایط افزایش سطح هورمون پروژسترون و افزایش فشار بر حالبها (مجرایی که ادرار را از کلیه به مثانه میرسانند) با بزرگشدن رحم باشد. حرکت کردن سنگ کلیه در زنان باردار نیز میتواند از نشانههای مهم باشد.
در برخی خانمها پس از زایمان احتمال عفونت مثانه و کلیه وجود دارد، فرقی ندارد زایمان طبیعی باشد یا سزارین. این عفونت باعث تکرر ادرار و تب میشود. علت بروز این مشکل احتمالا استفاده از کاتتر برای دفع ادرار است. در افرادی که به دلایل مختلف کاتتر مدت طولانیتری باقی میماند، احتمال عفونت بیشتر است.
سزارین همراه با آسیبهای کلیوی که به عملکرد کلیه آسیب میزند غیر معمول است. چنین آسیبی در زنانی که تنها یک کلیه دارند، در صورت تاخیر در تشخیص آن، ممکن است عوارض جانبی شدیدی داشته باشد.
کلیه درد از علائم بارداری است؟
در مواردی ممکن است جنین روی حالب قرار گرفته باشد و باعث ذخیره مایع در کلیهها شود. در این حالت از علائم بارداری است اما نمیتوان تنها به این مورد اکتفا کرد.
۶. علائم درد کلیه بعد از دفع سنگ
علائم دفع سنگ کلیه چه حسی را ایجاد میکند؟ نشانههای آن شامل موارد زیر هستند:
- شروع ناگهانی درد شدید در پشت، پهلو یا شکم
- دردی که به صورت موجی چندین بار در ساعت ایجاد میشود و شدت آن نوسانی است
- درد هنگام ادرار کردن
- وجود خون در ادرار
- نیاز شدید و فوری به ادرار کردن
- حالت تهوع و استفراغ
- تب و لرز
۷. شایع ترین بیماری های کلیه و درد کلیه
ایجاد درد در این اندام میتواند نشانه هر یک از شایعترین بیماریهای کلیه باشد. برخی از موارد رایج که منجر به درد میشوند، شامل موارد زیر هستند:
- خونریزی کلیه
- لخته شدن خون در وریدهای کلیه (ترومبوز ورید کلیوی)
- هیدرونفروز
- سرطان کلیه یا تومور کلیه
- کیست کلیه
- عفونت کلیه
- سنگ کلیه
- بیماری کلیه پلیکیستیک
- نارسایی کلیه
یکی از دلایل ایجاد درد در پهلوها میتواند وجود سنگ کلیه باشد. گاهی ممکن است این بیماری هر دو کلیه را درگیر کند و گاهی فقط در یک کلیه ایجاد شود. معمولا سنگ کلیه تا زمانی که وارد حالب (لولهای که کلیه را به مثانه وصل میکند.) نشود، دردی ایجاد نمیکند. اما با مسدود شدن این لوله درد شدید و تیزی ایجاد میشود.
پیلونفریت یا عفونت کلیه عارضهای است که به دلیل عفونت مجاری ادراری ایجاد میشود. این عفونت ممکن است به یک کلیه یا هر دو کلیه سرایت کند. از علائم اصلی آن ایجاد درد و حساسیت در پهلوها است. ممکن است شخص دچار تب و حالت تهوع شود..
نارسایی کلیه بیماری مزمنی است که میتواند باعث ازکارافتادن این اندام شود. از علل اصلی نارسایی کلیه فشارخون بالا و دیابت است. گاهی ممکن است درد نشانه نارسایی باشد. نارسایی در عملکرد کلیه اختلال ایجاد کرده و دیگر این اندام نمیتواند کار خود را بهدرستی انجام دهد. در نتیجه برای فیلترکردن مواد زائد خون نیاز به دیالیز است.
در برخی مواقع ممکن است ایجاد توده در کلیهها باعث درد شود. هم تودههای خوشخیم و غیر سرطانی و هم متاستاز سرطان کلیه دردی مداوم را در ناحیه کمر و پهلوها ایجاد میکنند. سرطان کلیه میتواند یک یا هر دو کلیه را درگیر کند
عفونت ادراری در مراحل اولیه تنها دچار سوزش و تکرر ادرار شده و دردی در کلیهها ایجاد نمیکند. اما زمانی که این عارضه درمان نشود، عفونت بهمرور به کلیهها منتقل میشود. معمولا عفونت هر دو کلیه را همزمان درگیر میکند. در این شرایط شخص دچار دردی در پهلوها شده و سوزش ادرار شدیدتر میشود.
چه مواقعی برای علایم کلیه درد به پزشک مراجعه کنیم؟
در هنگام درد کلیه و یا درد پهلو نباید مراجعه به دکتر کلیه را به تعویق انداخت. اگر چه درد پهلو معمولا در مشکلات کلیوی مشاهده میشود، اما بسیاری از بیماریهای دیگر نیز میتوانند درد کلیوی را تقلید کنند و پزشک میتواند مشکلات اساسی که باعث درد کلیه یا درد پهلو میشود را تشخیص دهد. هر گونه شروع حاد درد کلیه یا درد پهلو باید بلافاصله مورد ارزیابی قرار گیرد.
علائم هشدار دهندهای که نشان دهنده وجود بیماری کلیوی است و ممکن است باعث درد کلیه یا درد پهلو شود عبارتاند از:
- خون یا پروتئین در ادرار
- تکرر ادرار به خصوص در شب و یا ادرار سخت یا دردناک
- فشار خون بالا
- تورم دستها و پاها و یا پف دور چشم
- آزمایشاتی که نشان دهندهی کراتینین (Cr) غیر طبیعی، نیتروژن اوره خون غیرطبیعی (BUN) یا میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) کمتر از ۶۰ (محاسبه شده با واحد میلی لیتر بر دقیقه بر مترمربع)
علاوه بر این، اگر فرد مبتلا به دیابت یا هر گونه مشکل مادرزادی است که منجر به نارسایی کلیه میشود، باید به طور منظم برای بررسی شوند.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل در مشهد می باشد.