این که با همراه هستید خوشحالیم. در این مقاله میخواهیم به اتفاق شما، «راههای پیشگیری از دیابت بارداری» را بررسی کنیم. به طور کلی، از هر ۱۰۰ زن باردار، ۹ نفر به دیابت بارداری مبتلا میشوند. این خبر به نوعی خوب و به نوعی هم ناراحت کننده است. خوبیاش این است که افراد کمی به این بیماری مبتلا میشوند و نکته ی ناراحت کننده ی آن این که عدم توجه و نداشتن مراقبتهای کافی آسی بزا است و افسوس این که چرا به جای «پیشگیری» باید به فکر درمان دیابت بارداریمان باشیم را به دنبال دارد.
وقتی باردار می شوید، سلولهای بدن شما نسبت به دریافت انسولین اندکی بیشتر از گذشته مقاومت میکنند. این مسئله باعث میشود میزان گلوکز یا قند خون شما افزایش یابد. درست است که شکر اضافه به ایجاد مواد غذایی بیشتری برای کودک کمک می کند اما اگر سلولهای شما بیش از حد مقاوم شوند و گلوکز نتواند وارد آنها شود، سطح قند خونتان بسیار بالا خواهد رفت و مشکلاتی را برای شما و کودک در حال رشدتان به وجود می آورد. شما به راحتی میتوانید با کنترل قند خون دوران بارداری و شناخت روشها و راههای پیشگیری از دیابت بارداری، سلامت خود و کودکتان را تضمین نمایید. از شما خواهش میکنیم در مواردی که به سلامتیتان بر میگردد پیشگیری را جدی بگیرید.
فکر می کنید چه عواملی به شکل مستقیم بر دیابت بارداری مؤثرند؟
در کنار رعایت بسیاری از موارد برای پیشگیری از ابتلا به دیابت بارداری، عوامل دیگری هم وجود دارند که به شکل گیری و یا بدتر شدن وضعیت سرعت می دهند. جدای از فاکتورهای ارثی، این موارد عبارتند از:
- این که قبل از بارداری اضافه وزن داشته باشید
- سنتان ۲۵ سال یا بیشتر باشد
- در بارداری قبلی هم دیابت گرفته باشید
- قبلا نوزاد سنگین وزن (۹ پوند یا بیشتر) یا مرده به دنیا آورده باشید
- قند خونتان غیر عادی باشد
- متأسفانه به «سندرم پلی کیستیک تخمدانی» مبتلا باشید
اگر هر کدام از موارد بالا را تجربه کردهاید، حتماً آنها را با پزشک خود مطرح کنید و تحت مراقبتهای او اقدام به بارداری نمایید. لطفاً توجه داشته باشید بی توجهی به هر یک از شرایطی که با هم راجع به آن صحبت کردهایم -خدای نکرده- میتواند امکان ابتلا به دیابت بارداری را افزایش دهد.
.
پس، قبل از باردار شدن با پزشک خود مشورت کنید و از وی بخواهید یک برنامهی بارداری را با کمک هم تنظیم کنید. این کار، آمادگی جسمی، ذهنی و عاطفی شما را افزایش می دهد!
تلاش کنید ۳ ماه قبل از برنامهریزی، قند خونتان در محدودهی طبیعی قرار گیرد. در ضمن، وزن اضافی خود را قبل از بارداری کاهش دهید؛ چون این کار در دوران بارداری اشتباه است.
پیشگیری از دیابت بارداری با کمک رژیم غذایی
پزشک یا یک متخصص تغذیه میتواند به شما کمک کند غذاهایی را انتخاب کنید که قند خونتان را در یک محدودهی سالم برای پیشگیری از دیابت بارداری نگه دارد. آنها همچنین میتوانند دربارهی زمانبندی و چگونگی مصرف این غذاها به شما آموزش دهند.
خودتان خوب می دانید که بهتر است برای پیشگیری از این بیماری، خوردن شیرینی را محدود کرده و کربوهیدرات ها را جایگزین آن ها نمایید. داخل پرانتز می گویم: بیاییم سعی کنیم نه برای این بیماری، که برای همیشه، آرام آرام، مصرف قند و شکر را کنار بگذاریم؛ این دو هرچند ظاهر شیرینی دارند اما زندگی را به کام خیلیها تلخ کرده اند. لطفاً از شکر طبیعی استفاده کنید.
از غذاهای فیبر دار در وعده های غذایی خود غافل نشوید. این غذاها میتواند شامل سبزیجات، میوه ها، نان و غلات سبوسدار باشد. مطالعه دربارهی رژیم غذایی زنان قبل از باردار شدن اثبات کرده است که اگر در هر روز فیبر موجود در رژیم غذایی خود را به اندازه ۱۰ گرم زیاد کنیم، خطر ابتلا به دیابت بارداری به میزان ۲۶ درصد کم خواهد شد. بدانید علاوه بر چیزهایی که میخورید، مصرف مکملها هم ممکن است به تأمین فیبر مورد نیازتان کمک کند؛ البته به شرط این که از قبل با پزشک خود مشورت کرده باشید.
امیدواریم با رعایت موارد زیر، بتوانید آمادگی بیشتری به دست بیاورید:
- پروتئین های کم چرب مثل لوبیا، ماهی، پنیر سویا و مرغ سفید مصرف کنید.
- چربیهای سالم از آجیل گرفته تا روغن زیتون، روغن نارگیل و دیگر منابع چربی گیاهی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- حبوبات مانند برنج، ماکارونی، بلغور جو دو سر و نان را یادتان نرود.
- از لبنیات کم چرب استفاده کنید.
- سفرهایتان را با سبزی زینت دهید و از خوردن آنها غافل نباشید.
تا یادم نرفته باید بگویم اگر چه میوهها هم منبع بسیار خوبی برای پیشگیری از دیابت بارداری هستند اما توجه داشته باشید که از مصرف آب میوههای صنعتی بپرهیزید. وقتی میوه ها با قند طبیعی در اختیارمان هستند، چرا باید به سمت آب میوههایی رفت که حتی برای افرادی که قصد بچه دار شدن هم ندارند مضر است.
همچنین بهتر است از غذاهای فرآوری شده، نوشیدنیهای قندی و انرژیزا، به خصوص نوشابههای شیرین و گازدار خودداری کنید. خواهش میکنم کمتر به سمت غذاهای سفیدی چون شکر، آرد و همچنین سیبزمینی و پاستا بروید. این مواد به احتمال زیاد باعث افزایش قند خون شما میشوند.
توجه – از تخفیف ویژه بهره مند شوید
در آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، آزمایشات درصورت دریافت کارت عضویت با ده درصد تخفیف ارائه می گردد. مراجعین عزیز می توانند به هنگام اولین مراجعه خود به آزمایشگاه، از آزمایشگاه درخواست کارت عضویت نمایند که تخفیفات در مراجعات بعدی ایشان به صورت مادام العمر اعمال می گردد.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل در مشهد می باشد.
فعالیتهای فیزیکی برای پیشگیری از دیابت بارداری را در برنامهی روزانه خود بگنجانید.
اگر شرایط اجازه میدهد، منظم ورزش کنید. پیادهروی و شنا انتخابهای خوبی هستند. محققان بر این باورند زنانی که قبل از بارداری فعال بوده و در طول دوران بارداری هم حدود چهار ساعت در هفته ورزش میکنند، خطر ابتلا به دیابت حاملگی را تا حدود ۷۰ درصد یا حتی بیشتر کاهش خواهند داد. بهتر است با پزشک خود در مورد این که چقدر و چگونه باید ورزش کرد حرف بزنید؛ چرا که ویژگیها و شرایط جسمی شما با دیگری میتواند متفاوت باشد.
ورزش کردن باعث میشود بدنتان نسبت به انسولینی که در لوزالمعده تولید میشود حساس شود و به تنظیم قند خون کمک کند. با این توضیح شاید ضروری باشد در سبک زندگیتان تغییراتی به وجود آورید. اگر شما جزو آن دسته از خانمهایی هستید که به نشستن و کمتحرکی خو کردهاید، به این موارد توجه کنید تا در پیشگیری از دیابت بارداری کمکتان کند:
- دوچرخه سواری
- فعالیتهای تفریحی فعال مانند کوهنوردی، باغبانی و یا بازی کردن با کودکان در فضای باز
- یوگا ( اگر در کلاس ویژهی زنان باردار یا مبتدیها شرکت کنید که عالی میشود)
- پارک کردن خودرو دورتر از مقصد و پیادهروی بقیهی راه
- پیوستن به یک باشگاه ورزشی برای ایجاد انگیزهی بیشتر در شما
اگر اضافه وزن دارید، در صدد کاهش آن برآیید.
در سال ۲۰۱۸، محققان پس از ۱۰ سال بررسی و کاوش روی دادههای مربوط به دیابت بارداری به این نتیجه رسیدند که اضافه وزن ریسک ابتلا به دیابت بارداری را افزایش میدهد و این که داشتن شاخص تودهی بدنی (BMI) بالاتر از ۲۵، احتمال ابتلا به دیابت حاملگی را افزایش میدهد. با این شاخص شما میتوانید به سلامت وزن خود در نسبت با قدتان پی ببرید.
اگر دلتان میخواهد وزنتان را کم و سلامتیتان را زیاد کنید، پیشنهاد میکنیم:
- با غذاهای بسته بندی شده، آماده و فست فودها خداحافظی کنید!
- در ظرف شکلات، میوه بریزید!
- پروتئین کمچرب مانند ماهی و توفو را فراموش نکنید.
- آب میوه را با نوشیدنیهای لبنی، نوشابهها را با چای گیاهی، و قهوهی سیاه و آب یا نوشابهی گازدار را با برشهای لیمو یا لیمو ترش جایگزین کنید.
مصرف پروتئین را برای پیشگیری از دیابت بارداری افزایش دهید.
پروتئین یک بخش ضروری از رژیم غذایی سالم است و ویتامینهای B زیادی هم برایتان فراهم میکند. این ویتامینها میتوانند به جلوگیری از نقص های مادرزادی و دیابت بارداری کمک کنند. بنابراین لازم است مطمئن شوید که بدنتان از این لحاظ کم و کسری نداشته باشد.
گوشت لخم و مرغ، منابع خوبی برای این منظور هستند ولی از ماهی به خاطر سطح بالای جیوه آن -که میتواند برای شما خطرناک باشد- برای جبران کاهش پروتئین کم چرب استفاده نکنید. سبزیجات سبز تیره مثل بروکلی و اسفناج هم منابع خوبی از پروتئین و آهن به شمار میروند.
مهم است که چه موقع و چه قدر غذا میخورید
بدن شما در پاسخ به قند خون انسولین آزاد می کند. مصرف وعده های غذایی زیاد یا میانوعده های متعدد می تواند باعث افزایش قند خونتان شود. به همین دلیل بهتر است در طول روز یک سطح ثابت از انسولین در سیستم غذایی خود داشته باشید.
مراقب وعده های غذایی خود باشید. سعی کنید در طول روز وعدهی غذاییتان کم و مشخص باشد تا بتوانید مقدار استاندارد قند خونتان را حفظ کنید. برای مثال، شما میتوانید هر سه ساعت یکبار ۳۰۰ تا ۴۰۰ کالری غذا بخورید تا در مجموع پنج وعده غذا، بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ کالری مصرف کرده باشید.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲