مهمترین عوامل ایجاد عفونت گوش، حلق و بینی
گوش، بینی و گلو مثل هر قسمت دیگر از بدن می توانند دچار التهاب، عفونت و بیماری های مختلفی شوند، از اختلالات خواب و مشکل در بلعیدن غذا گرفته تا عفونت های چرکی و شدیدی که سلامتی ما را با خطر جدی روبرو می کنند. عفونت گوش، حلق و بینی قطعا فقط توسط پزشک قابل تشخیص و درمان می باشد و درمان خودسرانه و عدم مراجعه به پزشک، ممکن است باعث شدید شدن عفونت و پیشرفت بیماری شود. در این مقاله می خواهیم عامل اصلی عفونت شدید گوش، حلق و بینی را بررسی کنیم و راه های درمان عفونت را توضیح دهیم. از شما دعوت می کنیم تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.
عامل اصلی عفونت شدید گوش، حلق و بینی
عفونت گوش، حلق و بینی دلایل زیادی دارد که گاهی می تواند خطر جدی داشته باشد. گاهی این عفونت ناشی از سرماخوردگی ساده است که با رفع بیماری، عفونت نیز از بین می رود اما بعضی اوقات ممکن است التهاب لوزه، عفونت سینوس، عفونت گوش و بعضی بیماری ها، باعث عفونت در گوش، حلق و بینی شوند که مراجعه به پزشک و درمان را می طلبد.
التهاب لوزه از دلایل عفونت گوش، حلق و بینی
عفونت و التهاب گلو در بعضی موارد ناشی از التهاب لوزه هاست. لوزه ها به شکل بیضی در قسمت پشتی گلو قرار دارند و عفونت باکتریایی باعث التهاب لوزه می شود. این نوع عفونت در کودکان شایع تر است و ممکن است درد آن به بینی و گلو نیز منتقل شود.
بعضی علائم رایج در التهاب لوزه عبارتند از :
- مشکل در بلع و قورت دادن غذا
- ورم غدد گردن
- بوی بد دهان
- گلو درد
- متورم شدن لوزه ها
- پوشش سفید یا زرد روی لوزه ها
- تب
برای درمان عفونت لوزه، اگر بیمار به طور مکرر دچار عفونت باکتریایی می شود، نیاز است که با عمل جراحی لوزه های او خارج شود که این عمل جراحی تونسیلِکتومی نام دارد. اگر همراه با التهاب لوزه ها علائم دیگری مثل گلو درد شدید دیده شود، جراحی واجب می شود و اگر لوزه ها خارج نشود، مشکلات شدیدتری را در پی خواهند داشت.
عفونت گوش
عفونت گوش، حلق و بینی می تواند ناشی از عفونت گوش هم باشد که عفونت از گوش، به گلو و بینی انتقال یافته است. عفونت گوش به دلایل متفاوتی رخ می دهد و سرماخوردگی یا آنفولانزا از دلایل رایج این عفونت هستند.
برای درمان عفونت گوش لازم است به پزشک گوش، حلق و بینی مراجعه شود مخصوصا اگر علائم زیر مشاهده شد، مشورت با پزشک ضروری است :
- اختلالات خواب
- گوش درد زیاد
- تب
- سوزش و ناراحتی گوش
- و …
گوش درد ممکن است به دلیل آلرژی هم باشد که در این صورت احتمالا دچار گرفتگی گلو هم می شوید. تشخیص اینکه گوش درد ناشی از عفونت است یا آلرژی، بسیار مهم است و پزشک می تواند با ویزیت شما، روش درمانی درستی را انتخاب کند.
انواع عفونت گوش
عفونت گوش شامل انواع مختلفی است که با توجه به محل و نوع عفونت، روش درمان متفاوت است. شایع ترین انواع آن، عفونت گوش میانی یا اوتیت مدیا (otitis media) و عفونت گوش خارجی یا اوتیت اکسترنا (otitis externa) می باشد.
اوتیت مدیا
به عفونت گوش میانی در علم پزشکی اوتیت مدیا گفته می شود که در میان کودکان رایج تر است. عفونت اوتیت مدیا در پی بیماری هایی همچون سرماخوردگی، مشکلات تنفسی، آنفولانزا، عفونت های باکتریایی و … رخ می دهد.
گوش میانی توسط شیپور استاش به مجرای تنفسی فوقانی متصل است و میکروب هایی که در بینی یا سینوس ها رشد می کنند، توسط این مجرا به گوش منتقل می شود و باعث عفونت می گردند.
اوتیت مدیا یا همان عفونت گوش میانی خود شامل چند نوع است :
- اوتیت مدیای حاد (acute otitis media) : اوتیت مدیا حاد نوعی عفونت گوش میانی است که به طور ناگهانی و یکدفعه رخ می دهد و علائمی مثل التهاب و قرمزی گوش، ترشحات درون گوش، تب، درد گوش و …. دارد.
- اوتیت مدیا همراه با ترشح (otitis media with effusion): نوعی عفونت گوش میانی به اسم اوتیت مدیای همراه با ترشح شناخته می شود. در این نوع عفونت که علامت زیادی از خود نشان نمی دهد، مایع غیرعفونی در گوش میانی تجمع می کند. عفونت اوتیت مدیای همراه با ترشح معمولا یک الی یک و نیم ماه پس از ابتلاء، خود به خود درمان می شود ولی اگر بیشتر از این ادامه پیدا کند، نیاز به درمان جدی تری است. این عفونت در فصل های پاییز و زمستان بیشتر دیده می شود.
- اوتیت مدیای مزمن همراه با ترشح : ممکن است مایع غیرعفونی گوش میانی بیشتر از ۳ ماه در گوش باقی بماند و پس از کمی بهبود دوباره عود کند. این نوع عفونت گوش میانی، اوتیت مدیای مزمن همراه با ترشح نام دارد و در طولانی مدت در صورت عدم درمان، باعث مشکلات شنوایی و اختلالاتی در فرایند یادگیری و تحصیل می شود.
عفونت گوش خارجی
علائم عفونت گوش خارجی در ابتدای عفونت خفیف هستند اما در صورت عدم درمان، عفونت گسترده می شود و علائمی مثل خارش در مجرای گوش، قرمزی خفیف در گوش، درد خفیف که با کشیدن لاله گوش یا فشار دادن برجستگی کوچک جلوی گوش (زبانه گوش) شدت درد بیشتر می شود، ترشح ماده شفاف و بدون بو و … دیده می شود.
در صورت پیشرفت عفونت گوش خارجی نیز، خارش شدیدتر، افزایش درد، ترشحات زیاد مایع از گوش و همچنین کاهش شنوایی تجربه می شود.
سینوس از دلایل عفونت گوش، حلق و بینی
یک عامل اصلی عفونت شدید گوش، حلق و بینی، عفونت های سینوسی است که به سرماخوردگی نیز شباهت بسیاری دارد. عفونت سینوسی باعث بروز علائمی همچون سردرد، سرفه، تب، دندان درد، ترشحات بینی، احساس خفگی و گلو درد، بوی بد دهان و … می شود و راه درمان این عفونت، معمولا مصرف آنتی بیوتیک برای از بین بردن میکروب ها و باکتری های عفونت زاست.
در یک نگاه کلی، علائم سینوزیت مزمن عبارتند از :
- التهاب بینی
- درد و تورم در اطراف چشم، گونه، بینی و پیشانی
- ترشحات ضخیم و بدون رنگ از بینی
- احتقان یا انسداد بینی
- حس نکردن بو و طعم
- درد گوش
- درد در فک و دندان های فوقانی
- سرفه
- گلو درد
- بوی بد دهان
- خستگی
- و …
آلرژی
افراد زیادی از عارضه آلرژی رنج می برند که انواع مختلفی هم دارد. آلرژی ممکن است باعث کیپ شدن بینی شود و در تنفس دچار مشکل شوید. سردرد، تنگی نفس، گرفتگی گلو، گوش درد، عطسه های مداوم و … از دیگر علائم آلرژی هستند.
بیماری آلرژی اگر کنترل و درمان نشود، ممکن است باعث مشکلات طولانی مدت در گوش، حلق و بینی شود. متخصص می تواند آلرژی شما را تشخیص دهد و در صورت لزوم، داروی درمانی تجویز کند .
آپنه خواب
خواب راحت و آسوده نشان دهنده سلامت شماست و اگر دچار اختلالاتی در خواب می شوید، کیفیت خواب ندارید. آپنه خواب نوعی اختلال است که اگر درمان نشود، می تواند تهدید کننده زندگی باشد. این اختلال زمانی رخ می دهد که هوا به ریه کم می رسد و تنفس در خواب متوقف می شود.
بیخوابی، خفه شدن صدا، ضعف در حافظه، خروپف، سردرد صبحگاهی و … از علائم آپنه خواب هستند و با کمک این علائم می توانید وجود اختلال را تشخیص دهید و برای درمان به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
سرطان از دلایل عفونت گوش، حلق و بینی
در موارد پیشرفته، عفونت گوش، حلق و بینی ممکن است ناشی از بیماری سرطان باشد. سرطان گوش خیلی شایع نیست اما تومورها امکان دارد در کانال گوش، گوش داخلی و گوش میانی دیده شوند.
سرطان بینی هم شیوع زیادی ندارد ولی قرار گرفتن دائمی در معرض مواد شیمیایی یا گرد و غبار می تواند باعث سرطان در این عضو از صورت شود. بعضی از انواع سرطان بینی شامل کارسینوم سلول سنگفرشی، ملانوما، سارکوم، پاپیلومای معکوس (تومور خوش خیم) و گرانولومای میانی هستند.
سرطان در ناحیه گلو نیز شامل سرطان های حنجره یا حلق است که مری و دهان را هم تحت تاثیر می گذارند. سیگار کشیدن، از علت های اصلی سرطان حنجره و حلق است.
آب و هوای خشک یا آلوده از دلایل عفونت گوش، حلق و بینی
آب و خوای خشک موجب کم شدن رطوبت دهان و گلو می شود و خارش و خشکی در گلو احساس می شود. این نوع اختلال در ماه های سرد سال تشدید می شود اما برخی عوامل مثل دود سیگار، آلودگی هوا، مواد شیمیایی و تحریک کننده می توانند زمینه ابتلا به این عارضه را فراهم کنند.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲