راههای پیشگیری و درمان سرطان رحم
درمان سرطان رحم معمولاً با جراحی برای برداشتن رحم، لولههای فالوپ و تخمدان است. گزینه دیگر پرتودرمانی با انرژی قدرتمند است. درمانهای دارویی برای سرطان آندومتر شامل شیمیدرمانی با داروهای قوی و هورمون درمانی برای مسدود کردن هورمونهایی است که سلولهای سرطانی به آنها متکی هستند. گزینههای دیگر ممکن است درمان هدفمند با داروهایی باشد که به نقاط ضعف خاصی در سلولهای سرطانی حمله میکنند و ایمونوتراپی که به سیستم ایمنی بدن شما در مبارزه با سرطان کمک میکند.
هورمون درمانی
هورمون درمانی شامل مصرف داروهایی برای کاهش سطح هورمون در بدن است. در پاسخ، سلولهای سرطانی که برای کمک به رشد به هورمونها متکی هستند، ممکن است از بین بروند. اگر سرطان آندومتر پیشرفته دارید که به خارج از رحم گسترش یافته است، ممکن است هورمون درمانی یک گزینه باشد
درمان جراحی
درمان سرطان آندومتر معمولاً شامل عمل برداشتن رحم (هیستروکتومی)، و همچنین برداشتن لولههای فالوپ و تخمدانها (سالپنگو اوفورکتومی) است. در طول جراحی، جراح شما همچنین نواحی اطراف رحم شما را بررسی می کند تا علائم گسترش سرطان را جستجو کند. جراح شما همچنین ممکن است غدد لنفاوی را برای آزمایش بردارید. این به تعیین مرحله سرطان شما کمک می کند.
هیستروکتومی (برداشتن رحم)
یکی از اصلیترین و شایعترین راههای درمان سرطان رحم، هیستروکتومی یا برداشتن رحم است. در این حالت رحم به همراه تخمدانها و لولههای فالوپ برداشته شده و امکان بچهدار شدن برای همیشه از بیمار سلب میشود. عموماً زنان در سنین یائسگی بیشتر از جوانان از این روش برای درمان سرطان استفاده میکنند.
هورموندرمانی
این روش کاربرد ویژهای دارد و تنها در شرایط خاص و مراحل ویژهای موفقیتآمیز است. عموماً از این روش درمانی در مواردی که سرطان بهواسطه افزایش هورمون استروژن و بههمخوردن تعادل هورمونی ایجادشده، استفاده میشود. به همین جهت روش هورموندرمانی کاربرد کمتری نسبت به روشهای دیگر در درمان سرطان رحم دارد.
در هورموندرمانی از پروژسترون مصنوعی بهصورت قرص استفاده میشود. این روش همچنین ممکن است تا حدی از شدت علائم سرطان کاسته و شدت گسترش آن را با کوچک کردن تومور سرطانی آرام کند. استفاده از این روش ممکن است عوارض خفیفی نظیر گرفتگی عضلات، اضافهشدن وزن و تهوع را به دنبال داشته باشد.
جراحی
از روش جراحی عموماً برای درمان سرطان پیشرفته استفاده میشود. بااینحال در مراحل اولیه نیز روش جراحی کاربرد بسزایی دارد. در ادامه چگونگی کاربرد روش جراحی در هرکدام از مراحل سرطان را مرور میکنیم:
- جراحی در مرحله اول
در این مرحله ابتدا پزشک جراح با انجام عمل هیسترکتومی، رحم به همراه تخمدان و لولههای فالوپ را از بدن بیمار خارج میکند. در این روش که از طریق برشی در میانه شکم صورت میپذیرد، ممکن است جراح با نمونهبرداری از نقاط نزدیک رحم میزان گسترش سرطان را نیز تشخیص دهد. افزون بر این در برخی از موارد از لاپاروسکوپ که تلسکوپی مخصوص است نیز در این جراحی استفاده میشود. در این روش پس از ترخیص از بیمارستان و استراحت کامل لازم است تمریناتی جهت تقویت اندام انجام شود تا از ایجاد لخته در بدن جلوگیری شود.
- جراحی در مرحله دوم و مرحله سوم
در این مرحله معمولاً پزشک جراح از عمل هیسترکتومی رادیکال (کامل) استفاده کرده و بخشهای دیگری چون قسمت فوقانی واژن و گرههای لنفاوی را خارج نماید. این جراحی ممکن است همراه با شیمیدرمانی و پرتودرمانی تجویز شود.
- جراحی در مرحله چهارم
در این مرحله عموماً پزشک جراح از عمل دبالکینگ برای خارج کردن بافتهای سرطانی از بدن استفاده میکند.
شیمیدرمانی
منظور از شیمیدرمانی تزریق دارو به بدن برای کشتن سلولهای سرطانی است. معمولاً از این روش در مرحله سوم یا چهارم سرطان رحم استفاده میشود. شیمیدرمانی عموماً برای درمان علائم سرطان و جلوگیری از گسترش آن استفاده میگردد. این روش همچنین پس از انجام عمل جراحی و برای جلوگیری از بازگشت سرطان نیز کاربرد دارد. شیمیدرمانی که بهصورت دورهای انجام میگیرد، ممکن است عوارضی مانند ریزش مو، خستگی بدن، کاهش ایمنی بدن، حالت تهوع و استفراغ را به دنبال داشته باشد.
پرتودرمانی
از این روش معمولاً در مواردی که احتمال بازگشت سرطان وجود داشته باشد، استفاده میشود. پرتودرمانی همچنین جلوی گسترش و رشد سرطان را نیز میگیرد. عموماً از این روش به مدت چهار هفته و در هر هفته پنج روز استفاده میشود. در ادامه دو روش پرتودرمانی موجود برای درمان این سرطان را مرور کنیم:
- براکی تراپی (پرتودرمانی داخلی): در این حالت با استفاده از یک لوله پلاستیکی، پرتوهای درمانی به رحم انتقال مییابند. این روش ممکن است با دوز پایین، متوسط و بالا انجام گیرد که بستگی به نوع سرطان دارد
- پرتودرمانی خارجی: در این حالت با استفاده از دستگاهی خاص، پرتوهای درمانی به ناحیه لگن انتقال مییابند
در برخی موارد از هر دو روش پرتودرمانی بهصورت همزمان استفاده میشود. بهطورکلی پرتودرمانی میتواند عوارض نظیر ریزش مو، اختلالات روده، زخم شدن و قرمز شدن پوست در نواحی مورداستفاده را به دنبال داشته باشد.
پیشگیری از سرطان رحم
برای پیشگیری از ابتلا به این سرطان راههای متعددی قابلبررسی است. بااینحال باید دقت داشت که هیچکدام از این راهها احتمال ابتلا را به صفر نمیرساند. در ادامه برخی از این موارد را مرور میکنیم:
- تناسباندام و داشتن وزن مناسب
- مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری
- بهرهبردن از تمرینات ورزشی مداوم
- چکاپ مداوم و مشورت با پزشک متخصص
- رجوع زودهنگام به پزشک متخصص در صورت بروز علائم
- آشنایی با هورموندرمانی و عوارض آن
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل در مشهد می باشد.