کلامیدیا، عوارض و راههای درمان آن

کلامیدیا یک بیماری مقاربتی (STD)بیماری مقاربتی باکتریایی رایج است که با آنتی بیوتیک های تجویزی به راحتی قابل درمان است. این بیماری توسط باکتری کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد می شود و شایعترین STD در ایالات متحده است. تخمین زده می شود که هر ساله ۲/۸۶ میلیون آمریکایی به کلامیدیا مبتلا می شوند.
اکثر افرادی که کلامیدیا دارند هیچ علائمی نشان نمی دهند، اما این به معنی آزمایش ندادن نیست. در صورت عدم درمان، کلامیدیا می تواند صدمات جبران ناپذیری به سیستم تولید مثل وارد کرده و یا حتی موجب ناباروری شود.
Table of Contents
علائم کلامیدیا
بسیاری از افراد مبتلا به کلامیدیا علائم قابل توجهی ندارند. علائم کلامیدیا به طور معمول ۱ تا ۳ هفته پس از قرار گرفتن در معرض باکتری خود را نشان می دهند.
علائم در زنان
بیشتر زنان آلوده علائمی را تجربه نمی کنند.
علائم کلامیدیا در زنان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ترشحات زرد واژن
- تورم واژن
- درد در هنگام رابطه جنسی
- درد یا سوزش هنگام دفع ادرار
- نیاز مکرر به دفع ادرار
- خونریزی بین پریودی یا بعد از رابطه جنسی
در صورت گسترش عفونت در خانم ها، ممکن است دردهای شکمی و لگنی، تب، حالت تهوع، خونریزی بین قاعدگی و درد در حین رابطه جنسی آغاز شود.
علائم در مردان
بروز علائم در مردان می تواند همراه باشد با؛ ترشحات غلیظ ، سفید_زرد، شیری یا آبکی از آلت تناسلی و یا احساس سوزش هنگام دفع ادرار. درد و تورم در بیضه ها نیز ممکن است رخ دهد، اگرچه چنین علائمی کمتر مشاهده می شوند. این علائم در مردان شایع تر هستند. با این حال، ممکن است وجود نداشته باشد.
علائم کلامیدیا در مردان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ترشحات آبکی/ شیری یا چرکی از آلت تناسلی
- درد یا سوزش هنگام دفع ادرار
- درد یا خارش در مجرای ادرار (لوله ای که ادرار را از بدن خارج می کند)
- درد و تورم در یک یا هر دو بیضه
علائم در گلو، مقعد و چشم
گلو یا مقعد زنان و مردان می تواند از طریق رابطه جنسی دهانی یا مقعدی به کلامیدیا آلوده شود. بیشتر اوقات، این شرایط هیچ علائمی ایجاد نمی کنند.
اگرچه خیلی شایع نیست، اما در صورت تماس مایع منی، ترشحات اولیه و یا ترشحات واژن با چشم، امکان آلودگی چشم به کلامیدیا وجود دارد. این می تواند در اثر تماس مستقیم یا مالش چشم بدون شستن دست اتفاق بیفتد.
علائم در گلو
- گلو درد
- تورم غدد لنفاوی گردن
- تب
- قرمزی در گلو
علائم مقعدی
- درد یا خارش در مقعد
- ترشح مقعدی یا خونریزی
- تورم مقعدی
- اسهال
علائم در چشم
- قرمزی
- ترشحات
- تورم پلک ها
- خارش و تحریک
اگر شما یا شریک جنسی خود هر یک از این علائم را دارید، باید رابطه جنسی دهانی، واژینال و مقعدی را متوقف کنید تا زمانیکه آزمایش دهید. به پزشک متخصص عفونی مراجعه کنید یا در یک مرکز آزمایش محلی تست بدهید.
چگونگی ابتلا به کلامیدیا
کلامیدیا از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی و دهانی منتقل می شود. همچنین امکان انتقال آن از طریق اسباب بازی های جنسی مشترک نیز وجود دارد.
علاوه بر این، کلامیدیا هنگام زایمان واژنینال نیز از مادر به نوزاد منتقل و باعث پنومونی و آسیب چشم نوزاد می شود. غربالگری و درمان کلامیدیا در زنان باردار بهترین راه پیشگیری از کلامیدیا نوزادان است.
آیا کلامیدیا از طریق بوسیدن یا استفاد از توالت فرنگی منتقل می شود؟
امکان انتقال از طریق بوسیدن دهان به دهان وجود ندارد. با این حال، در صورت برقراری رابطه جنسی دهانی و بوسیدن دستگاه تناسلی همسر، ممکن است در معرض خطر باشید.
کلامیدیا از طریق صندلی توالت پخش نمی شود.
چه افرادی در معرض خطر هستند؟
هرکسی که فعالیت جنسی دارد می تواند به کلامیدیا مبتلا شود، خصوصاً روابط جنسی محافظت نشده. با این حال، گروه های خاصی از افراد به دلیل عوامل رفتاری و بیولوژیکی در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
کلامیدیا به ویژه در جوانان ۱۵-۲۴ ساله شایع است که تقریباً دو سوم کل موارد را تشکیل می دهند.
احتمال عفونت STD در خانم ها به علت آناتومی بدنشان بیشتر است. پوست نازک و ظریف واژن در مقایسه با پوست آلت تناسلی مرد، برای نفوذ باکتری آسان تر است. تخمین زده می شود از هر ۲۰ خانم جوان با فعالیت جنسی از ۱۴ تا ۲۴ سال، ۱ نفر دچار کلامیدیا باشد.
مردانی که با مردان رابطه جنسی (MSM) دارند نیز در معرض خطر بیشتری هستند و می توانند از طریق رابطه دهانی و مقعدی به کلامیدیا مبتلا شوند.
هر چند وقت یکبار باید آزمایش کلامیدیا دهید؟
مرکز کنترل بیماری (CDC) غربالگری حداقل یک بار در سال را برای موارد زیر توصیه می کند:
- زنان زیر ۲۵ سال
- زنان بالای ۲۵ سال در صورت داشتن عوامل خطر مانند شریک جنسی جدید یا متعدد یا برقراری رابطه جنسی با فرد مبتلا به بیماری مقاربتی
CDC همچنین توصیه می کند که زنان باردار نیز آزمایش کلامیدیا بدهند. تمام زنان باردار باید در اولین ویزیت قبل از تولد از نظر کلامیدیا غربالگری شوند. آزمایش مجدد در سه ماهه سوم برای زنان باردار زیر ۲۵ سال توصیه می شود.
پیشگیری از کلامیدیا
خویشتن داری تنها راه اطمینان از ابتلا به کلامیدیا یا سایر بیماری های مقاربتی است. با این حال، در صورت برقراری رابطه جنسی، روش هایی برای کاهش خطر وجود دارد.
راه های کاهش خطر کلامیدیا عبارتند از:
- استفاده از کاندوم لاتکس یا کاندوم دهانی حین برقراری رابطه دهانی، واژینال یا مقعدی.
- داشتن رابطه تک همسری با شخصی که آزمایش منفی داشته است.
- محدود کردن تعداد شرکای جنسی.
- خودداری از شستشوی واژن با دوش که می تواند باکتری های خوب واژن را کاهش و خطر ابتلا را افزایش دهد.
اگر شما یا همسرتان علائمی دارید یا فکر می کنید ممکن است آلوده باشید، قبل از برقراری رابطه جنسی مجدداً آزمایش دهید. در صورت مثبت بودن آزمایش و معالجه، باید شریک جنسی فعلی و قبلی خود را مطلع کنید تا آن ها نیز تحت بررسی و معالجه قرار بگیرند.
صحبت صریح با همسر در مورد سلامت جنسی و آزمایش منظم (حتی وقتی علائمی ندارید) به شما کمک می کند از وضعیت خود آگاهی داشته و از سلامتی خود محافظت کنید.
کلامیدیا یک عفونت شایع باکتریایی است که از طریق رابطه دهانی، واژینال و مقعدی منتقل می شود. اگرچه اکثر افراد علائمی از خود نشان نمی دهند، بدون درمان، کلامیدیا می تواند به سیستم تولید مثل آسیب برساند و بچه دار شدن را مشکل می کند.
عوارض کلامیدیا
کلامیدیا در صورت عدم درمان می تواند منجر به مشکلات مزمن و جدی شود، حتی اگر علائمی نداشته باشد. همچنین اگر کسی که به عفونت کلامیدیا مبتلا است با پارتنر خود که دارای ویروس ایدز یا HIV است رابطه جنسی برقرار کند، التهاب ناشی از کلامیدیا می تواند خطر ابتلا به HIV را افزایش دهد.
علائم خانم های درمان نشده
در خانم ها کلامیدیا درمان نشده می تواند از دهانه رحم (مجرای واژن به رحم) تا مجرای ادرار (کانال ادرار) ، رحم و لوله های رحمی (مجاری که تخمک ها را از تخمدان ها به رحم می رساند) گسترش یابد. این امر می تواند منجر به بیماری التهابی لگن (PID) شود و به بافت اندام های تولید مثل آسیب برساند. PID ممکن است باعث درد مزمن لگن، بارداری خارج رحمی خطرناک یا ناباروری شود.
عوارض دوران بارداری
زنان باردار مبتلا به کلامیدیا، می توانند عفونت را حین زایمان به کودک خود منتقل کنند. در نتیجه احتمال عفونت چشم، ذات الریه و زایمان زودرس وجود دارد. به همین دلیل است که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توصیه می کند در اوایل بارداری آزمایش کلامیدیا انجام دهید، خصوصاً اگر ریسک فاکتور دارید.
علائم مردان درمان نشده
در مردان کلامیدیا درمان نشده می تواند منجر به ایجاد زخم در مجرای ادرار و عفونت، تورم و حساسیت بیضه ها، پروستاتیت و عقیمی شود. کلامیدیا می تواند باعث اورتریت نونونوکوکی (NGU) ، عفونت مجرای ادرار و همچنین اپیدیدیمیت ، عفونت اپیدیدیم (لوله ای که اسپرم را از بیضه ها حمل می کند) شود.
آرتریت واکنشی
آرتریت راکتیو نوعی از آرتروز دردناک التهابی است که می تواند در واکنش به برخی از عفونت های باکتریایی از جمله عفونت کلامیدیا رخ دهد. این بیماری موجب درد و تورم در برخی مفاصل، اغلب زانوها و یا مچ پا و همچنین پاشنه ها، انگشتان شست یا انگشتان و کمر و درد مزمن می شود. اگر در طی یک ماه پس از عفونت کلامیدیا دچار آرتروز شدید، جهت درمان باید به یک متخصص مراقبت های بهداشتی مانند روماتولوژیست مراجعه کنید.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل در مشهد می باشد.