نشانه های پوکی استخوان و پیشگیری از آن
پوکی استخوان عارضهای است که با عدم تعادل در جایگزینی بافت استخوانی شناخته میشود. پوکی استخوان موجب میشود که بین فرآیند تشکیل بافت جدید استخوانی و از دست رفتن آن، عدم تعادلی بروز کند که در نهایت این بیتعادلی به شکستگی استخوانها منجر میشود
نشانه های پوکی استخوان
پوکی استخوان یا استئوپروز در شروع تا سال ها بدون هیچ نشانه ای است.
از مهمترین علائم پوکی استخوان درد است و این درد وقتی ایجاد می شود که استخوان دچار شکستگی می گردد. البته شکستگی های ناشی از پوکی استخوان معمولا بصورت شکستگی های ریز و بدون جابجایی و خفیفی هستند که بدون وارد شدن ضربه شدیدی به اندام ایجاد می شود.
پس بیمار مبتلا به پوکی استخوان بدنبال یک حرکت بدنی که ممکن است قدری متفاوت از حرکات معمول وی باشد دچار شکستگی ریز و بدون جابجایی یا با جابجایی اندک در استخوان می شود.
استخوان پوک شده ضعیف است پس برای شکسته شدن نیازی به نیروی زیادی ندارد. خم شدن بر روی زمین برای بلند کردن یک وسیله یا چرخش ناگهانی کمر می تواند در یک فرد دچار پوکی استخوان موجب شکستگی خفیف شود. از طرف دیگر این شکستگی ها موجب تورم یا تغییر شکل استخوان هم نمی شوند. پس تنها علامت آن درد است.
بیمار می بیند که بدنبال یک فعالیت بدنی دچار درد کمر یا لگن یا دنده شده است و هیچ علامت دیگری هم ندارد. بسیار طبیعی است که فکر کند درد مختصری است که به علت ناپرهیزی و یا سرما خوردگی و یا کهولت سن و یا هر علت دیگری که به ذهنش می رسد ایجاد شده است.
اصلا باور نمیکند علت درد شکستگی است. البته این شکستگی معمولا در عرض چند هفته خودبخود خوب شده و درد بیمار هم خوب می شود.
به مروز زمان که سن بیمار بالاتر رفته و استخوان وی پوک تر میشود تعداد و تکرر این شکستگی ها بیشتر می شوند. هر بار بیمار می بیند که درچار درد کمر یا لگن یا دنده یا مچ دست شده و بعد از چند هفته خوب می شود.
ممکن است به پزشک های متفاوتی هم مراجعه کند ولی ممکن است چیزی بیش از مسکن و یا چند داروی تقویتی دریافت نکند.
پیشگیری از پوکی استخوان
با اصلاح شیوه زندگی وانتخاب عادات صحیح میتوان از ابتلا به پوکی استخوان پیشگیری کرد.
تغذیه سالم و رژیم غذایی متعادل و غنی از کلسیم و ویتامین D یکی از راههای پیشگیری از پوکی استخوان است.برای پیشگیری از پوکی استخوان غذای روزانه باید حداقل۱۵۰۰-۱۰۰۰میلیگرم کلسیم داشته باشد.
شیر، پنیر، ماست، سبزیها، میوهها، حبوبات و غذاهای دریایی بهویژه ماهی باید برای پیشگیری از پوکی استخوان در رژیم غذایی روزانه گنجانده شود. مراقب باشید تامین کلسیم مورد نیاز سبب افزایش مصرف چربی نشود. در این خصوص باید با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
میتوانید با پیادهروی در هوای آفتابی ویتامین D مورد نیاز بدن را تامین کنید.
ورزش منظم سبب افزایش قدرت عضلانی، تعادل، افزایش قدرت و استحکام استخوانها، کاهش احتمال زمین خوردن و شکستگی ناشی از آن میشود. فعالیت ورزشی باید بهگونهای تنظیم شود که سبب فشار زیاد بر استخوانها و افزایش احتمال شکستگی نشود. این فعالیتها در پیشگیری از پوکی استخوان در زنان کمتر از ۶۰سال مؤثر است.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل در مشهد می باشد.