مهمترین علائم کمبود ویتامین ث در بدن (قسمت دوم)
در مقاله قبلی به برخی از علائم کمبود ویتامین ث در بدن پرداختیم در این مطلب نیز همراه ما باشید تا به سایر علائم کمبود ویتامین ث در بدن بپردازیم:
۹. ضعیف شدن استخوان ها
کمبود ویتامین ث روی سلامت استخوان ها نیز تاثیر می گذارد. درواقع، مصرف پایین آن خطر شکستگی و پوکی استخوان را بالا می برد.
تحقیقات نشان می دهد ویتامین ث در تشکیل استخوان نقش حیاتی ایفا می کند بنابراین کمبود آن نرخ پوسیدگی استخوان را افزایش می دهد.
به خصوص اسکلت کودکان در اثر کمبود ویتامین ث دچار مشکل می شود زیرا هنوز در حال رشد هستند.
خلاصه ویتامین ث برای تشکیل استخوان اهمیت دارد و کمبود آن خطر تضعیف و شکنندگی استخوان را بالا می برد.
۱۰. خونریزی لثه و پوسیدگی دندان
قرمزی، التهاب و خونریزی لثه از دیگر علائم شایع کمبود ویتامین ث است.
بافت لثه بدون ویتامین ث کافی ضعیف و ملتهب می شود و رگ ها به راحتی خونریزی می کنند.
در مراحل پیشرفته ی کمبود ویتامین ث، لثه ها بنفش و فاسد به نظر می رسند.
درنهایت، دندان ها به دلیل لثه های ناسالم و عاج دندان ضعیف (لایه ی داخلی دندان) می ریزد.
خلاصه سرخی و خونریزی لثه ازجمله علائم شایع کمبود ویتامین ث است و کمبود شدید باعث پوسیدگی دندان می شود.
۱۱. ایمنی ضعیف
تحقیقات نشان می دهد ویتامین ث در انواع مختلف سلول های ایمنی جمع می شود تا به مبارزه با بیماری و از بین بردن عامل بیماری کمک کند.
کمبود ویتامین ث با تضعیف سیستم ایمنی و افزایش خطر عفونت، شامل بیماری های جدی مانند ذاتالریه، در ارتباط است.
درواقع، بسیاری از افراد دچار اسکوربوت (نوعی بیماری که در اثر کمبود ویتامین ث رخ می دهد) درنهایت بهدلیل عملکرد ضعیف سیستم ایمنی جان خود را از دست می دهند.
خلاصه ویتامین ث یکی از مواد مغذی مهم برای سیستم ایمنی است. کمبود ویتامین ث خطر عفونت را بالا می برد درحالیکه کمبود شدید آن باعث مرگ در اثر بیماری های عفونی می شود.
۱۲. کم خونی ناشی از کمبود آهن مزمن
کم خونی ناشی از کمبود آهن و ویتامین ث معمولا توامان رخ می دهد.
ازجمله علائم کم خونی ناشی از کمبود آهن می توان به رنگ پریدگی، خستگی مفرط، اختلال در تنفس هنگام ورزش، پوست و موی خشک، سردرد و قاشقی شدن ناخن اشاره کرد.
پایین بودن میزان ویتامین ث با کاهش جذب آهن از غذاهای گیاهی و تاثیر منفی روی متابولیزم آهن به کمخونی ناشی از کمبود آهن دامن می زند.
کمبود ویتامین ث خطر خونریزی شدید را نیز بالا میبرد که کم خونی را تشدید می کند.
اگر کم خونی ناشی از کمبود آهن بدون دلیل مشخص ادامه داشته باشد، بهتر است میزان ویتامین ث را چک کنید.
خلاصه کمبود ویتامین ث با کاهش جذب آهن و افزایش احتمال خونریزی به کم خونی ناشی از کمبود آهن دامن می زند.
۱۳. خستگی مفرط و روحیه ی پایین
خستگی و روحیه ی پایین دو نمونه از اولین علائم کمبود ویتامین ث هستند.
این علائم حتی قبل از بروز کمبود کامل ظاهر میشود.
با اینکه خستگی و کج خلقی یکی از اولین علائمی است که ظاهر می شود، معمولا بعد از چند روز مصرف کافی یا ظرف ۲۴ ساعت مصرف مکمل قوی برطرف می شود.
خلاصه خستگی مفرط و بدخلقی حتی با میزان پایین تا عادی ویتامین ث ظاهر می شود اما با مصرف کافی ویتامین ث فورا برطرف می گردد. برای یافتن دلیل خستگی حتما باید با پزشک ملاقات داشته باشید.
۱۴. افزایش بی رویه ی وزن
ویتامین ث با تنظیم آزادسازی چربی از سلول های چربی، کاهش هورمون های استرس و کاهش التهاب از بدن دربرابر چاقی مفرط محافظت می کند.
تحقیقات نشان می دهد همواره بین مصرف پایین ویتامین ث و چربی اضافه ی بدن ارتباط وجود دارد اما معمولا نیست این رابطه علی و معلولی است یا خیر.
جالب است بدانید پایین بودن میزان ویتامین ث در خون، حتی در افرادی که وزن عادی دارند، با افزایش میزان چربی شکم در ارتباط است.
با اینکه چربی اضافه ی بدن به تنهایی برای تشخیص کمبود ویتامین ث کافی نیست، بررسی آن بعد از کنار زدن سایر عوامل ضرری ندارد.
خلاصه مصرف پایین ویتامین ث با افزایش چربی بدن در انسان در ارتباط است اما ممکن است سایر عوامل، مانند کیفیت رژیم غذایی، در این امر دخیل باشد.
۱۵. التهاب مزمن و استرس اکسیداتیو
ویتامین ث یکی از مهمترین آنتی اکسیدان های محلول در آب بدن به شمار می رود.
این ویتامین با بیاثر کردن رادیکال های آزاد که که باعث استرس اکسیداتیو و التهاب در بدن می شود مانع از آسیب سلولی می شود.
التهاب و استرس اکسیداتیو در بروز بسیاری از بیماری های مزمن، مانند بیماری قلبی و دیابت، دخیل ند بنابراین کاهش این مشکلات سودمند خواهد بود.
مصرف پایین ویتامین ث منجر به افزایش التهاب و استرس اکسیداتیو می شود و خطر بیماری قلبی را بالا می برد. قبل از مصرف هر گونه مکمل با پزشکان متخصص داخلی مشورت کنید.
نتایج یک تحقیق نشان داد احتمال بروز بیماری قلبی در افرادی که میزان ویتامین ث در خون آنها پایین است، حتی اگر دچار کمبود این ویتامین نباشند، ظرف ۱۵ سال ۴۰% بیشتر از کسانی است که میزان کافی از این ویتامین را در خون دارند.
خلاصه مصرف منظم آنتی اکسیدان هایی نظیر ویتامین ث برای سلامتی مفید است. درحالیکه مصرف پایین آن خطر التهاب و استرس اکسیداتیو را افزایش می دهد.
بهترین منابع غذایی ویتامین ث (C)
میزان مصرف پیشنهادی (RDI) ویتامین ث در روز برای مردان معادل ۹۰ و برای زنان برابر با ۷۵ mg است.
به افراد سیگاری توصیه می شود روزانه ۳۵ mg بیشتر مصرف کنند زیرا تنباکو جذب ویتامین ث را کاهش و مصرف مواد مغذی توسط بدن را افزایش میدهد.
برای پیشگیری از اسکوربوت به مقدار کمی ویتامین ث نیاز است. تنها ۱۰ mg در روز کافی است که تقریبا مساوی با یک قاشق غذاخوری فلفل دلمه ای تازه یا آب نصف لیمو است.
از جمله بهترین منابع غذایی ویتامین ث می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- گیلاس آئرولا: ۲,۷۴۰% از RDI
- گواوا: ۶۲۸% از RDI
- انگور فرنگی سیاه: ۳۳۸% از RDI
- فلفل قرمز شیرین: ۳۱۷% از RDI
- کیوی: ۲۷۳% از RDI
- سرخالو: ۲۲۶% از RDI
- لیمو: ۱۸۷% از RDI
- پرتقال: ۱۶۰% از RDI
- توتفرنگی: ۱۴۹% از RDI
- پاپایا: ۱۴۴% از RDI
- بروکلی: ۱۳۵% از RDI
- جعفری: ۱۳۳% از RDI
ویتامین ث درصورت قرار گرفتن در معرض حرارت فورا تجزیه می شود بنابراین میوه و سبزیجات خام نسبت به میوه و سبزیجات پخته شده منبع بهتری هستند.
از آنجاییکه بدن ویتامین ث را در مقدار بالا ذخیره نمی کند، توصیه می شود هر روز میوه و سبزیجات تازه میل کنید.
مصرف مکمل ویتامین ث مسمومیت به دنبال ندارد اما مصرف بیشتر از ۲ هزار mg در روز می تواند منجر به گرفتگی شکم، اسهال و حالت تهوع شود و خطر سنگ کلیه ی اگزالات در مردان را بالا ببرد.
به علاوه، اگر روزانه بیشتر از ۲۵۰ mg ویتامین ث مصرف کنید، ممکن است در آزمایش تشخیص خون در ادرار یا معده اختلال ایجاد شود. بنابراین، مصرف مکمل باید دو هفته قبل از آزمایش قطع شود.
خلاصه میوه و سبزیجات تازه منبع عالی ویتامین ث هستند و اگر هر روز از میوه و سبزیجات استفاده کنید، دچار کمبود نخواهید شد. مصرف مکمل ویتامین ث مسمومیت به دنبال ندارد اما دوز بالای آن می تواند اثرات جانبی ناخوشایند به همراه داشته باشد.
حرف آخر
کمبود ویتامین ث در کشورهای توسعه یافته نسبتا نادر است اما هنوز بیش از یک نفر از هر ۲۰ نفر را تحت الشعاع قرار می دهد. از آنجاییکه بدن نمی تواند ویتامین ث تولید کند یا آن را در مقادیر بالا ذخیره سازد، باید برای پیشگیری از کمبود این ویتامین آن را مرتب مصرف کنیم (بهترین حالت دریافت ویتامین ث ازطریق میوه و سبزیجات است).
کمبود ویتامین ث علائم و نشانه های زیادی دارد که اکثر آنها به اختلال در تولید کلاژن یا عدم مصرف آنتی اکسیدان به اندازهی کافی مربوط می شود. ازجمله اولین علائم کمبود ویتامین ث می توان به خستگی مفرط، قرمزی لثه، کبود شدن و خونریزی، درد مفصل و پوست خشک و زبر اشاره کرد.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲