آزمایش پاتولوژی چگونه انجام می شود؟
تحویل یک نمونه به آزمایشگاه پاتولوژی ، مجموعهای پیچیده از وقایع را آغاز میکند که منجر به تشخیص و یا تفسیر پاتولوژیک میشود. ممکن است که بسیاری از افراد نسبت به مراجعه به آزمایشگاه پاتولوژی و دادن نمونه بی میل باشند، اما باید بدانید که این آزمایشها بخش مهمی از فرآیند تشخیص و درمان بیماری را تشکیل میدهند.
اگر شما بیمار هستید، بسیاری از تصمیمها در رابطه با درمان شما به نتایج آزمایشهای خون و پاتولوژی شما برمیگردد. یک پاتولوژیست نتایج آزمایشات مختلف را تفسیر میکند و به دنبال اختلالاتی است که میتواند اشارهای به بیماریهایی از جمله سرطان و یا سایر بیماریها مربوط باشد. از آنجا که این فرآیند مستقیما با سلامت شما و یا عزیزانتان در ارتباط است، باید مد نظر داشته باشید که انتخاب یک آزمایشگاه خوب و همچنین تجربه و مهارت و دانش دکتر پاتولوژیست در درمان بیماری یا جلوگیری از آن بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله ابتدا دلایل انجام آزمایش پاتولوژی توضیح داده میشود.
دلایل انجام آزمایش پاتولوژی
علاوه بر آن که با انجام آزمایشات در آزمایشگاه پاتولوژی میتوان بیماریها را تشخیص داد، انجام این آزمایشات برای موارد زیر نیز بسیار مهم است:
- درمان بیماری
- نظارت بر پیشرفت بیماری
- جلوگیری از بیماری (به عنوان مثال، پاپ اسمیر یا ماموگرام ممکن است خطر برخی از سرطانهای رایج زنان را از طریق تشخیص زود هنگام کاهش دهد)
- تعیین خطر ابتلا به بیماری (به عنوان مثال، مشاهده سطح کلسترول یا خطر ابتلا به بیماریهای ارثی مانند سرطان پستان خانوادگی)
اگر پزشک یا متخصص شما، شما را برای آزمایش خون و پاتولوژی به آزمایشگاه پاتولوژی میفرستد، به این دلیل است که نگرانی در مورد سلامتی شما وجود دارد یا در سنی هستید که احتمال دارد خطراتی برای سلامتی شما وجود داشته باشد. یک آزمایش، راهی موثر برای کشف این موضوع است که آیا مشکلی در سلامت شما وجود دارد یا خیر.
شما ممکن است به دلایل زیر برای انجام آزمایش به آزمایشگاه فرستاده شوید:
غربالگری بیماری
غربالگری میتواند بیماری را در همان مراحل اولیه خود، گاهی حتی قبل از آگاهی از ابتلا به آن متوقف کند.
پیدا کردن ریسک بالقوه سلامتی
بسیاری از خطرات برای سلامتی شما مانند دیابت، بیماری قلبی یا التهاب مفصل روماتیسمی با آزمایشات مختلف قابل شناسایی هستند. پزشک شما به منظور ارزیابی ریسک سلامتی شما، به بررسی تاریخچه سلامتی شما (مانند سن، وزن، سبک زندگی و سابقه خانوادگی بیماری) و نتایج آزمایش میپردازد.
تشخیص بیماری
اگر بیمار هستید، ممکن است پزشک معالج به نتایج آزمایش پاتولوژی شما نیاز داشته باشد تا علت بیماری را مشخص کند و یک طرح درمان و تشخیص دقیق تهیه نماید.
پیشبینی یک بیماری
اگر بیماری دارید، آزمایش خون و پاتولوژی میتواند به پزشک شما در پیشبینی سرانجام بیماری براساس شرایط فردی و سیر بیماری کمک کند. اگر مبتلا به سرطان هستید، تعیین اینکه سرطان به چه مرحلهای رسیده است با استفاده از آزمایش پاتولوژی امکان پذیر است.
کنترل کردن بیماری یا داروسازی:
پزشک شما دستور میدهد آزمایشهایی انجام دهید تا بداند که آیا بیماری شما بهتر یا بدتر شده یا پایدار مانده است. به عنوان مثال ممکن است پزشک بخواهد سطح داروها در خون شما و تأثیر برخی از داروها بر روی اندامهای شما را ارزیابی کند.
برخی از آزمایشهای متداول قابل انجام در هر آزمایشگاه
آزمونهای کارکردی کبد
اگر پزشک شما نیاز به یک نگاه دقیق به کبد شما دارد، ممکن است از شما بخواهد تا آزمایشهای کارکردی کبد را انجام دهید، تا آنزیمها، پروتئینها و موادی که توسط کبد تولید و یا دفع می شوند، اندازه گیری شود. اگر آزمایشهای شما آسیب کبدی را نشان دهد، ممکن است به این معنی باشد که شما یکی از بیماریها یا عفونت هایی که بر کبد تأثیر می گذارد را دارید. این آزمایشها میتواند برای تشخیص زودرس و درمان ضروری باشند.
بررسی آهن خون
بررسی میزان آهن شما به دکتر شما میگوید که آیا آهن کافی در بدنتان دارید یا خیر. وجود آهن کافی برای عملکرد طبیعی گلبولهای قرمز ضروری است. اگر سطح آهن شما پایین باشد، ممکن است کم خونی داشته باشید (علائم آن شامل خستگی و کمبود انرژی است) که احتمال دارد به بیماریهای اساسی اشاره داشته باشد.
داشتن بیش از حد آهن (هموکروماتوز یا سرریز و زیادی آهن در خون) میتواند خطر ابتلا به شرایط جدی مانند بیماری کبد، نارسایی قلبی، آرتروز یا دیابت را افزایش دهد.
اندازه گیری کمی هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH)
آزمایش TSH اختلالات تیروئید مانند کم کاری تیروئید (هورمون تیروئید ناکافی)، پرکاری تیروئید (هورمون بیش از حد تیروئید) ، برخی از سرطانها و مشکلات خود ایمنی را بررسی میکند.
TSH به تیروئید میگوید تا هورمونهای تیروئیدی را که برای کنترل بسیاری از عملکردهای بدن از جمله تنفس، ضربان قلب، وزن بدن، دما و سطح انرژی لازم است را بسازد، لذا بررسی دقیق میزان آن مهم است.
آزمایش ادرار
آزمایش ادرار مجموعهای از آزمایشها بر روی نمونه ادرار است که به دنبال کشف طیف وسیعی از بیماریها از جمله بیماری کبد یا کلیه، دیابت و غیره است. عفونت ادراری نیز ممکن است با این آزمایش یا آنچه که به عنوان کشت ادرار شناخته میشود، تشخیص داده شود.
تستهای انعقادی
تستهای انعقادی، شرایط انعقادی خون را بررسی میکنند و همچنین به بررسی اثربخشی داروهای ضد انعقاد میپردازند.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲