آزمایش خون

بیماری هپاتیت و انواع آن

بیماری هپاتیت، مشکل التهاب کبدی است که عمدتا از طریق یک عفونت ویروسی ایجاد می‌شود، اما افراد به دلایل دیگری همچون نتیجه ثانویه برخی از داروها ، آلودگی به باکتری و سموم و زیاده روی در مصرف الکل نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. در واقع هپاتیت، هنگامی رخ می دهد که بدن شروع به ایجاد آنتی ‌بادی در مقابل بافت کبد می کند. همانطور که می دانید کبد مسئول بیش از ۵۰۰ کارکرد حیاتی در بدن انسان است و بسیاری از عملکرد های مهم بدن انسان نظیر دفع کلسترول، هورمون‌ها و مواد مخدر، تولید صفرا برای هضم غذا و فیلتر کردن سموم از بدن انسان بر عهده این عضو مهم از بدن می باشد. بنابراین در صورت آسیب رسیدن به آن می تواند بر روی متابولیسم کلی بدن تائیر منفی داشته باشد.

در واقع وقتی ویروس‌هپاتیت وارد جریان خون می‌شود و به سلول ‌های کبد حمله می‌کند، سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با آن پاسخ می‌دهد که التهاب موقت بخشی از این واکنش خواد بود. اما اگر التهاب ماه‌ ها و یا سال ‌ها ادامه داشته باشد، ممکن است کبد آسیب جدی ببیند و یا حتی سلول‌های آن نابود شوند. که این آسیب می‌تواند از پردازش مواد مغذی ضروری و رهایی بدن از مواد سمی جلوگیری کند.

گزینه‌های درمانی برای این بیماری با توجه به نوع آن متفاوت است، با این حال شما می‌توانید از برخی از انواع هپاتیت با انجام اقدامات احتیاطی و داشتن سبک زندگی درست جلوگیری کنید. به طور کلی پنج نوع ویروس‌هپاتیت وجود دارد، عفونت‌های ویروسی کبد که به عنوان هپاتیت طبقه‌بندی می‌شوند شامل هپاتیتِ A ، B ، C ، D و E هستند. این پنج نوع هپاتیت ویروس های جداگانه ای هستند که هر کدام از آنها به روش های متفاوتی سرایت می کنند و در نهایت منجر به تورم کبدی می شوند، لازم به ذکر است برای هپاتیت A و B واکسن جهت ایمن سازی بدن وجود دارد، اما برای جلوگیری ازهپاتیت C در حال حاضر واکسنی وجود ندارد.

 

چنانچه بهداشت مربوطه را رعایت نکنید ممکن است به طور همزمان به هپاتیت های مختلفی مبتلا شوید و اگر هپاتیت بیش از شش ماه طول بکشد، مزمن محسوب می‌شود. هپاتیتA ، B ، و C شایع‌ترین ویروس های التهابی شناخته شده هستند ولی دو نوع دیگر یعنی E و D نادر هستند. در ادامه به بررسی هر کدام از انواع هپاتیت خواهیم پرداخت.

مطالعه این مطلب را نیز به شما پیشنهاد می کنیم >>>
کاربرد تست تشخیص جنسیت جنین

 

انواع هپاتیت

هپاتیت A

هپاتیت A ناشی از عفونت حاد کبدی با ویروس‌هپاتیت آ (HAV) است. انتقال این نوع هپاتیت اکثرا به وسیله مصرف مواد غذایی یا آبی است که آلوده به مقادیر حتی بسیار میکروسکوپی از مدفوع فرد مبتلا به هپاتیت A است. بنابراین، این بیماری می تواند در مناطقی که بهداشت ضعیف تری دارند رایج‌تر باشد. اکثر افرادی که به این نوع از هپاتیت، مبتلا هستند مخصوصا افراد کم سن و سال در ابتدا علائم کمی دارند و یا حتی هیچ علائمی ندارند و بروز علائم در این افراد معمولا بین دو تا شش هفته است چنانچه علائمی دیده شود عموما تا هشت هفته باقی خواهد ماند، این علائم شامل تهوع، استفراغ، اسهال، زردی پوست، تب و شکم درد خواهد بود.

این نوع نارسایی حاد کبد معمولا کم اتفاق خواهد افتاد ولی با این حال در میان افراد سالخورده می تواند رایج تر باشد. همچنین پزشکان برای محافظت از خود در برابر هپاتیت آ، پیش از سفر به هر شهر یا کشوری که در آن هپاتیت A زیاد است به منظور دوری از آیتم‌های آلوده مواد غذایی نظیر میوه و سبزیجات، واکسیناسیون را توصیه می‌کنند. هپاتیت A معمولا ً به درمان خاصی نیاز ندارد زیرا یک بیماری کوتاه ‌مدت است. استراحت بیش از هر چیز دیگر در فرآیند بهبود این بیماری توصیه خواهد شد.

توجه – از تخفیف ویژه بهره مند شوید

در آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، آزمایشات درصورت دریافت کارت عضویت با ده درصد تخفیف ارائه می گردد. مراجعین عزیز می توانند به هنگام اولین مراجعه خود به آزمایشگاه، از آزمایشگاه درخواست کارت عضویت نمایند که تخفیفات در مراجعات بعدی ایشان به صورت مادام العمر اعمال می گردد.

آزمایشگاه

آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل  در مشهد می باشد.

هپاتیتB

هپاتیت B نوعی عفونت کبدی خطرناک است که از طریق تماس با مایعات عفونی بدن مانند خون و یا ترشحات واژن یا منی، که آلوده به ویروس‌هپاتیت بی(HBV) هستند، منتقل می‌شود. مصرف مواد مخدر، داشتن رابطه جنسی با شریک آلوده و یا به اشتراک گذاشتن تیغ‌ با فرد مبتلا، خطر ابتلا به این هپاتیت را بیشتر می کند. نشانه های هپاتیتِ B معمولاً حدود ۳ ماه پس از مبتلا شدن بیمار به عفونت ایجاد می شود و می تواند کم تا زیاد باشد. این نشانه ها معمولا شامل ادرار تیره رنگ، تب و شکم درد، درد مفاصل، تهوع و استفراغ، ضعف و خستگی، کاهش اشتها و زرد شدن پوست و سفیدی چشم هاست. خوشبختانه بیشتر بزرگسالانی که به این نوع از هپاتیت مبتلا هستند با وجود علائم و نشانه های شدید نیز می توانند به بهبودی کامل دست یابند.

مطالعه این مطلب را نیز به شما پیشنهاد می کنیم >>>
انواع مختلف غربالگری جنین و مارکرهای مورد استفاده

در بیشتر مردم بدن در عرض چند ماه، بدون آسیب دائمی کبد، با ویروس‌هپاتیت B مبارزه می‌کند. اما در برخی موارد اگر هپاتیتِ B تبدیل به یک بیماری بلند مدت شود می‌تواند منجر به آسیب کبد و یا سرطان کبد شود. هپاتیت مزمن B با برخی داروهای ضد ویروسی درمان خواهد شد. البته این نوع درمان می‌تواند بسیار پرهزینه باشد، چرا که باید چندین ماه یا سال به صورت پیوسته ادامه یابد. درمان این بیماری نظارت و ارزیابی‌های منظم پزشکی را لازم خواهد داشت تا از این طریق مشخص شود که ویروس به درمان پاسخ داده است.

هپاتیتC

هپاتیت C از ویروس‌هپاتیت سی ( HCV ) می‌آید. هپاتیت C نیز توسط تماس مستقیم با مایعات بدن آلوده و معمولا از طریق تزریق مواد مخدر و تماس جنسی با فرد آلوده منتقل می‌شود و می توان گفت عامل اصلی انتقال دهنده این نوع هپاتیت خون است. هپاتیتِ C مسری است و می‌تواند آسیب جدی به کبد وارد کند حتی اگر فرد هرگز علائمی را حس نکند، بدون درمان، هپاتیت‌سی ممکن است به سیروز و یا سرطان کبد مبتلا شود.

علائمی همچون خستگی، درد مفاصل، ضعف ماهیچه و یرقان می تواند نشان دهنده ابتلا به هپاتیتِ C باشد. هپاتیت C از فرد به فردی دیگر منتقل می‌شود و همانطور که گفته شد در درجه اول از طریق تماس با خون آلوده تکثیر می یابد. داروهای ضد ویروسی برای درمان انواع حاد و مزمن هپاتیتِ c مورد استفاده قرار می‌گیرند. افرادی که به هپاتیت‌مزمن c مبتلا هستند معمولا ً با ترکیبی از داروهای ضد ویروسی درمان می‌شوند. آن‌ها همچنین ممکن است برای تعیین بهترین شکل درمان نیاز به آزمایش بیشتری داشته باشند. البته افرادی که دچار سیروز کبدی یا بیماری کبدی مزمن می‌شوند، ممکن است به پیوند کبد نیز احتیاج داشته باشند.

مطالعه این مطلب را نیز به شما پیشنهاد می کنیم >>>
آزمایش هورمون محرک فولیکول یا FSH

هپاتیتD

هپاتیت D یک بیماری جدی و خطرناک کبد است که به وسیله ویروس‌هپاتیت دی (HDV) ایجاد می شود. هپاتیتِ D توسط تماس مستقیم با خون آلوده منتقل خواهد شد. در واقع هپاتیت D شکل نادری از هپاتیت است که تنها در ارتباط با عفونت‌هپاتیت B رخ می‌دهد یعنی به بیان دیگر ویروس‌هپاتیت D نمی‌تواند بدون حضور هپاتیت B تکثیر شود هنوز هیچ داروی ضد ویروسی برای درمان این هپاتیت، کشف نشده است.

اما با توجه به نتایج مطالعات اخیر دارویی به نام اینترفرون آلفا می‌تواند برای درمان هپاتیت D مورد استفاده قرار گیرد، که البته این دارو نیز فقط بهبودی ۱۰ تا ۵۷ درصدی را  برای افراد مبتلا میسر می سازد.

هپاتیت E

ویروس‌هپاتیت E منجر به هپاتیت حاد در انسان و همچنین تعدادی از گونه های حیوانی می شود. هپاتیتِ E مثل هپاتیتِ A توسط دستگاه گوارش منتقل می شود ولی عامل آن غیر از ویروس‌هپاتیت A و B است به همین علت نام دیگری بر روی آن نهاده اند. شیوع این هپاتیت به صورت فردی و حتی گروهی است و بیشتر یک روند خوش خیم و خود محدود شونده دارد اما در صورت ابتلای زنان باردار مخصوصا در اواخر دهه سوم بارداری با ۲۵% مرگ و میر همراه خواهد بود.

در حال حاضر به این علت که عفونت ویروس‌هپاتیت E نادر است هیچ درمان خاصی برای آن وجود ندارد و به طور معمول به تنهایی حل می‌شود. به همین منظور اغلب به مبتلا به این نوع عفونت توصیه می‌شود که استراحت کافی داشته باشند، مایعات زیادی بنوشند، در برنامه غذایی خود مواد مغذی کافی داشته باشند و از مصرف الکل دوری کنند. اما زنان باردار مبتلا به این عفونت نیازمند مراقبت های ویژه ای خواهند بود.

آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱  و ایزو ۱۵۱۸۹  انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.

 

آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.

 

آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت

 

شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲

نمایش بیشتر

دکتر حامد صادقیان

حفظ سلامت بدن یک وظیفه است، در غیر این صورت قادر نخواهیم بود ذهن خود را قوی و شفاف نگه داریم... از خداوند منان روح و جسمی سالم را برای شما عزیزان طلب می نمایم...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × پنج =

دکمه بازگشت به بالا