آرتریت روماتوئید (RA) چیست؟
آرتریت روماتوئید (RA) یک بیماری التهابی مزمن است که باعث درد، تورم و سفتی (کاهش انعطاف) مفاصل میشود. این بیماری یکی از انواع مختلف آرتریت است و زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به مفاصل ما حمله میکند و باعث تخریب و التهاب آنها میشود. علت دقیق RA و اینکه چرا سیستم ایمنی به مفاصل حمله میکند، ناشناخته است.
آرتریت روماتوئید در درجه اول مفاصل ما را تحت تاثیر قرار میدهد، اما میتواند علاوه بر مفاصل بسیاری از قسمتهای دیگر بدن را نیز درگیر کند.
باید به خاطر داشته باشیم که آرتریت روماتوئید با استئوآرتریت که شایعترین شکل آرتریت است، متفاوت است. استئوآرتریت زمانی رخ میدهد که غضروف محافظت کننده مفاصل به مرور زمان فرسوده شود. با این حال، ممکن است یک نفر همزمان به هر دوی این اختلالات مبتلا باشد.
علائم RA به تدریج ایجاد میشوند. بسیاری از مبتلایان علائمی دارند که به طور مداوم وجود دارند، برخی دیگر علائمشان به طور کامل برطرف میشود و برخی دیگر دورههای متناوب داشتن علائم و بیعلامتی دارند. زمان شروع، شدت بیماری، علائم و عوارض این بیماری میتواند از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد.
علائم آرتریت روماتوئید
در بیشتر موارد، علائم به تدریج ظاهر میشوند و ممکن است هفتهها یا ماهها بگذرد تا علائم آنقدر آزاردهنده باشند که مجبور شویم به پزشک مراجعه کنیم. علائم اولیه ممکن است شامل خستگی، درد عضلانی، تب خفیف، کاهش وزن و بیحسی و گزگز دستها باشد. در برخی موارد، این علائم قبل از اینکه درد یا سفتی مفصل قابل توجه باشد، بروز مییابند.
درگیری مفصل در آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید (RA) معمولاً مفاصل یکسانی را در هر دو طرف بدن تحت تأثیر قرار میدهد. با این حال، ممکن است علائم در یک سمت شدیدتر از طرف دیگر باشد.
در مراحل اولیه، مفاصل کوچک به طور معمول تحت تأثیر قرار میگیرند، به ویژه مفاصل انگشتان دست و پا. در موارد کمتر، ممکن است درگیری از یک مفصل منفرد و بزرگ، مانند زانو یا شانه شروع شود، یا ممکن است از یک مفصل به مفصل دیگر حرکت کند.
با پیشرفت بیماری، اکثر افراد در نهایت دچار التهاب مفاصل در بازوها یا پاها میشوند. در برخی از افراد لگن و ستون فقرات به خصوص گردن دچار التهاب میشود.
علائم مفصلی آرتریت روماتوئید
شامل سفتی، درد، قرمزی، گرمی و تورم است. خشکی مفاصل در هنگام صبح و بعد از بیحرکتی بیشتر آزاردهنده است. هرچند که سایر انواع آرتریت نیز ممکن است باعث سفتی شوند، معمولا خشکی مفصل ناشی از RA میتواند بیش از یک ساعت طول بکشد.
مفاصلی که ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند عبارتند از: دستها، مچ، آرنج، شانه، پا، مچ پا، زانو، لگن و گردن.
مفاصل دستها اغلب اولین مفاصلی هستند که تحت تاثیر RA قرار میگیرند. قدرت دست اغلب کاهش مییابد. در صورت تداوم التهاب مفاصل، ناهنجاریهای مشخصی در دست مبتلایان به آرتریت روماتوئید به مرور زمان رخ میدهد.
سایر علائم آرتریت روماتوئید
اگرچه درگیری مفصلی شایعترین علائم آرتریت روماتوئید است، اما این اختلال ممکن است مشکلات مختلف دیگری نیز برای ما ایجاد کند. این مشکلات میتوانند ناشی از وجود التهاب در بدن، عوارض جانبی داروهای مورد استفاده برای درمان بیماری (مثلاً استروئیدها) یا ترکیبی از عوامل مختلف باشند. این علائم عبارتند از: کاهش تراکم استخوان، ضعف عضلانی، خستگی، مشکلات پوستی، مشکلات چشمی (شامل التهاب ، قرمزی و درد چشم و مشکلات بینایی)، التهاب ریه که ممکن است باعث تنگی نفس و سرفه خشک شود، التهاب عروق خونی و پریکاردیت (التهاب پرده پوشاننده قلب).
عوامل خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید
علت دقیق بروز آرتریت روماتوئید (RA) شناخته شده نیست. به نظر میرسد دو دسته عامل بر میزان خطر ابتلای فرد به آرتریت روماتوئید تأثیرگذار باشند: عوامل مستعدکننده و عوامل محرک.
به احتمال زیاد آرتریت روماتوئید زمانی رخ میدهد که یک فرد مستعد در معرض عوامل محرکی قرار گیرد که روند التهابی را شروع میکنند.
عوامل مستعدکننده ابتلا به آرتریت روماتوئید
این عوامل عبارتند از:
- سن: RA در هر سنی ممکن است رخ دهد، اما خطر ابتلا به این بیماری به تدریج با بالا رفتن سن افزایش مییابد و از حدود ۵۰ سالگی به بعد این خطر کاهش مییابد.
- جنسیت: احتمال ابتلا به آرتریت روماتوئید در زنان تقریباً دو برابر مردان است.
- ژنتیک: سابقه خانوادگی ابتلا به آرتریت روماتوئید، تا حدودی خطر ابتلا به این بیماری را بیشتر میکند. این به دلیل نقش ژنهای خاص در احتمال بروز این بیماری است.
عوامل محرک بروز آرتریت روماتوئید
بسیاری از افراد با عوامل مستعدکننده هرگز به RA مبتلا نمیشوند. به نظر میرسد چندین عامل احتمال ابتلای یک فرد مستعد به این بیماری را افزایش میدهند، از جمله:
- عفونت: شواهد نشان میدهند که پریودنتیت (عفونت لثه) یک عامل خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید است.
- سیگار: عامل شناخته شدهای برای ابتلا به RA است.
- استرس: بیشتر مبتلایان به RA اغلب سابقهای از استرس یا ضربه عاطفی (مانند طلاق، تصادف یا غم و اندوه) را در ماههای قبل از شروع بیماری گزارش میکنند.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل در مشهد می باشد.