بیماریهای آمیزشی (STD) چیست؟
بیماریهای آمیزشی (STD) چیست و در چه کسانی ایجاد می شود؟
هرگونه عفونتی که درحین رابطه جنسی و مقاربت انتقال پیدا کند عفونت مقاربتی یا Sexually Transmitted infection یا STI نامیده می شود. این عفونت می تواند ناشی از ویروس ،باکتری و یا انگل باشد.
نمونه مورد نیاز جهت شناسایی این عفونت ها می تواند آزمایش خون ، ادرار، ترشحات، پاپ اسمیر یا حتی نمونه برداری از اعضای تناسلی و ادراری باشد.
عفونت های منتقله از راه جنسی علائم گوناگونی دارند و همچنین اگر درمان نشوند می توانند مزمن شده و عوارض برگشت ناپذیری مانند ناتوانی جنسی ،علائم عصبی و حتی مرگ به همراه داشته باشند. همچنین در صورت خودداری از درمان می تواند به همسر و سایر شرکای جنسی انتقال پیدا کرده و آن ها را نیز بیمار کند.
شایع ترین عفونت های منتقله جنسی یا STD
تبخال نوع دهانی و تناسلی
باکتری هموفیـلوس دو کـرئی
تریکوموناس واژینالیس
روش های تشخیص بیماری های STD
بسیاری از مردم فکر می کنند که برای تشخیص بیماریهای STD ، انجام آزمایشات چکاپ کفایت می کند. در صورتیکه برای تشخیص این بیماریها، باید پزشک خود را از احتمال ابتلا به این بیماری آگاه کنید. زیرا تشخیص این بیماریها، نیاز به نمونه برداری و آزمایشات اختصاصی دارد.
برای هریک از بیماریهای ذکر شده، روش تشخیص اختصاصی موجود است که روشهای معمول تهیه اسمیر مستقیم و کشت با هزینه کمتر اما با حساسیت کمترو همچنین روش های مولکولی با حساسیت و دقت بالاتر موجود است. اما گاها بدلیل تشابه علائم بالینی اغلب آنها، نیاز به انجام چند آزمایش جداگانه برای تشخیص بیماری وجود دارد که هزینه زیادی را می طلبد.
در سالهای اخیر، روش های مولکولی با حساسیت بالا ابداع شده است که با انجام یکبار آزمایش، می توان کلیه عوامل فوق را بررسی کرد و هزینه آن هم تنها مختصری بالاتر از هزینه تست مولکولی برای تشخیص تنها یک عامل بیماری است. این روش با نام “پنل تشخیص مولکولی مولتی پلکس بیماری های آمیزشی” یا به اختصار STD Panel نام گذاری شده است. ویژگی دیگر روش Panel STD، تشخیص عفونتهای همزمان با بیش از یک عامل بیماریزا ست که گاها در روشهای معمول، تشخیص آن دشوارتر است.

آزمایشات مورد نیاز در صورت رابطه جنسی مشکوک
-
۱- STD Panel
-
۲- HPV Genotyping
-
۳- بررسی عفونت های ویروسی منتقله از راه جنسی در خون:
-
۴- پاپ اسمیر در خانمها
-