بیماری ها

ترش کردن معده یا رفلاکس چیست؟

ممکن است گاهی حالت نامطبوع بازگشت غذا از معده به مری را تجربه کرده باشید. این از علائم رفلاکس است و این حالت رفلاکس معده (ریفلاکس گاستروازوفاژیال) نامیده می‌شود که به صورت عمومی به آن ترش کردن معده می‌گویند.

بیماری رفلاکس یکی از شایع‌ترین بیماری‌های دستگاه گوارش است. این مشکل در دوران شیر‌خوارگی به خصوص تا سن سه ماهگی بسیار شایع است و افزایش سن موجب کاهش رفلاکس معده شده و به مرور این حالت از بین می‌رود اما در تعدادی از کودکان منجر به آسم کودکی، نرمی حنجره و حملات مکرر لارنژیت (خروسک) و زخم‌های ناحیه انتهای مری می‌شود.

ترش کردن معده یا رفلاکس چیست؟

در قسمت بالایی معده و در محل اتصال مری به معده دریچه‌ای وجود دارد که به صورت طبیعی باید بسته باشد و تنها هنگام ورود غذا از مری باز شود. در افراد مبتلا به رفلاکس این دریچه یا کاملا بسته نمی‌شود و یا در شرایط خاصی باز شده و محتویات معده به مری وارد می شود.

در این حالت در اثر مرور زمان به دلیل اسیدی بودن و وجود آنزیم‌های مختلف در محتویات معده، جداره مری می‌تواند دچار آسیب‌های جزئی یا شدید شود. حالت شدید ریفلاکس GERD نامیده می‌شود. آسیب‌ها حاصل از ریفلاکس در مری می‌تواند موجب سوزش و درد در ناحیه بالای شکم شود. محل درد و شدت آن به شکلی است که گاهی با دردهای قلبی اشتباه گرفته می ‌شوند.

 

علائم رفلاکس چیست؟

با شناخت نشانه های رفلاکس و بازگشت اسید معده می‌توان زودتر برای درمان اقدام کرد. علائم و نشانه های رفلاکس عبارتند از:

  1. درد در قفسه سینه و پشت قلب: که می‌تواند نشانه شروع آسیب به مری باشد.
  2. ترش شدن و بوی بد دهان: گاهی محتویات معده تا دهان بالا آمده و موجب ترش شدن و بوی بد دهان می‌شود. این حالت به دلیل اسیدی شدن دهان می‌تواند شدیدا به مینای دندان‌ها آسیب وارد کند.
  3. درد و سوزش سر دل: تخریب جداره مری می‌تواند موجب درد و سوزش در ناحیه بالای شکم شود.
  4. افزایش بزاق: یکی از علائم به ظاهر بی ربط با ریفلاکس، افزایش بزاق دهان در افراد مبتلا به ریفلاکس است. این حالت در واکنش به اسید معده توسط واگ ایجاد می‌شود
  5. التهاب ریه: در حالت های شدید ریفلاکس، ممکن است علاوه بر ورود اسید به مری بخش کوچکی از آن به ریه ها برسد که در این صورت موجب التهاب ریه و یا عفونت ریوی شود.
  6. سوء هاضمه و مشکلات هضم غذا: وجود ریفلاکس می‌تواند مانع از عملکرد صحیح دستگاه گوارش شود و هضم غذا را با مشکل مواجه کند.
  7. نفخ و آروغ زدن: نفخ معده هم می‌تواند یکی از علل رفلاکس و هم از عوارض رفلاکس معده باشد.
  8. سیری بیش از حد: وجود گاز در معده و ورم معده می‌تواند احساس سیری بیش از حد در ما ایجاد کند.
  9. تهوع: گاهی رفلاکس به حدی شدید است که موجب تهوع می شود.
  10. سرفه های خشک: این حالت به علت آسیب و تحریک ناحیه گلو ایجاد می‌شود و می‌تواند نشانه رفلاکس باشد.
  11. گرفتگی و خشکی صدا: این حالت در اثر تحریک تارهای صوتی به وجود می‌آید که نشانه آسیب یا تحریک ناحیه گلو و حلق است.
مطالعه این مطلب را نیز به شما پیشنهاد می کنیم >>>
آزمایش آنتی ژن اولیه (EA) چیست و چه کاربردی دارد

چه زمانی برای بررسی نشانه های رفلاکس و بازگشت اسید معده به پزشک مراجعه کنیم؟

توجه داشته باشید که رفلاکس معده و درد و سوزش‌های ناشی از آن علائمی از بروز مشکل در دستگاه گوارش است که در صورت نادیده گرفته شدن و تاخیر در درمان رفلاکس معده، می‌تواند به صدمات شدید به مری و دریچه بالای معده ، مشکل بلع، بسته شدن دریچه بالای معده و حتی سوراخ شدن مری و یا سرطان منجر شود. لذا برای درمان سریعا به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید.

 

آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱  و ایزو ۱۵۱۸۹  انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.

 

آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.

آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت

 

شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲

نمایش بیشتر

دکتر حامد صادقیان

حفظ سلامت بدن یک وظیفه است، در غیر این صورت قادر نخواهیم بود ذهن خود را قوی و شفاف نگه داریم... از خداوند منان روح و جسمی سالم را برای شما عزیزان طلب می نمایم...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 − شش =

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا