تغییر رنگ ادرار نشانه چیست؟

رنگ ادرار میتواند نشانگر مفیدی از میزان سلامتی فرد و هیدراته بودن بدن او باشد. به همین خاطر هر گونه تغییری در رنگ، بو و غلظت ادرار را باید جدی بگیرید. این تغییر رنگ میتواند به دلایل ساده و گاهی جدی رخ دهد. اگر اخیرا رنگ ادرار شما هم غیرطبیعی شده و نمیتوانید علت آن را تشخیص دهید، با ما همراه باشید تا در این مقاله به تغییر رنگ ادرار و این که هر رنگ ادرار نشانه چیست، بپردازیم
تغییر رنگ ادرار چیست؟
هر تغییری در وضعیت عادی بدن، میتواند هشداردهنده وجود یک مشکل باشد. ادرار نیز مادهای است که در کلیهها تولید و پردازش میشود و از طریق پیشابراه از بدن خارج میشود. زمانی که رنگ، غلظت، شکل و بوی ادرار مثل قبل نباشد، مشکلی در این مسیر وجود داشته که روی ادرار تاثیر گذاشته و سبب تغییر آن شده است.
رنگ طبیعی ادرار چگونه است؟
رنگدانههایی به نام اوروکروم یا اوروبیلین باعث زرد بودن رنگ ادرار میشوند. کلیهها این ماده را از جریان خون فیلتر کرده و از طریق ادرار از بدن خارج میکنند. به همین خاطر ادرار طبیعی، به رنگ زرد است و از زرد کمرنگ تا زرد شفاف متغیر است. هر رنگی فراتر از این طیف رنگی، میتواند نشان دهنده وجود مشکل در هر بخشی از بدن باشد.
علت تغییر رنگ ادرار (تغییر رنگ ادرار نشانه چیست؟)
ادرار میتواند به علل مختلفی دچار تغییر رنگ شود. برخی از این علل ساده و بیخطر هستند؛ این در حالی است که برخی دیگر میتوانند مشکلات بیشتری را برای بدن ایجاد کنند. به همین خاطر بیایید در اینجا با اصلیترین علل تغییر رنگ ادرار آشنا شویم:
۱. علت تغییر رنگ ادرار در مردان
برخی از مردان، به خاطر بیماریهای مقاربتی نظیر سوزاک یا وجود مشکلات پروستات (نظیر هیپرپلازی خوشخیم پروستات) تغییر رنگ ادرار را تجربه میکنند. در این مردان، ادرار معمولا چرکی یا تیرهتر از حد معمول خواهد شد.
۲. علت تغییر رنگ ادرار در زنان
در برخی شرایط، زنان به خاطر خونریزی داخلی یا واژینال، تغییر رنگ ادرار یا وجود خون در ادرار را تجربه میکنند. این خونریزی میتواند به دلایل متعددی همچون آسیب به اندامهای گوارشی، اندامهای تناسلی یا غیره رخ دهد و به پیگیری فوری نیاز دارد.
تغییر رنگ ادرار در بارداری
زنانی که حالت تهوع بارداری و استفراغ صبحگاهی دارند، معمولا دچار کمآبی بدن میشوند. این افراد ممکن است متوجه شوند بدن آنها ادرار کمتری تولید میکند و رنگ ادرار نیز تیرهتر از حالت عادی است. در این شرایط جایگزین کردن مایعات و الکترولیتهای از دست رفته از طریق نوشیدن مایعات، میتواند به بازگشت ادرار به حجم و رنگ عادی خود کمک کند.
۳. تغییر رنگ ادرار در کودکان
کودکان نیز درست به اندازه بزرگسالان در معرض تغییر رنگ ادرار قرار دارند. گاهی علت تغییر رنگ ادرار در کودکان، نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی است. در این شرایط با اصلاح عادات دستشویی رفتن کودک، این مشکل تا حد زیادی برطرف خواهد شد.
۴. تغییر رنگ ادرار بعد از ورزش
تمرینات ورزشی سخت میتوانند رنگ ادرار شما را برای مدت کوتاهی تغییر دهند. این به دلیل عارضهای به نام رابدومیولیز اتفاق میافتد که طی آن عضلات اسکلتی، تخریب و تجزیه میشوند. اگر شما هم بعد از یک تمرین سخت مشاهده کردید که ادرارتان تیره شده است، باید با پزشک مشورت کنید تا بررسی کند که آیا کلیههای شما خوب کار میکنند یا خیر.
۵. بیماری
برخی از بیماریهایی که علت تغییر رنگ ادرار هستند شامل این مواردند:
- کم خونی همولیتیک یک علت اصلی برای رنگ غیرطبیعی ادرار است. هنگامی که بدن به جای از بین بردن گلبولهای قرمز معیوب، به اشتباه تعداد زیادی از گلبولهای قرمز سالم را از بین میبرد، ممکن است فرد دچار کم خونی همولیتیک شود. این عارضه باعث بروز علائمی همچون خستگی، سرگیجه، زرد شدن پوست و چشم، تپش قلب و تغییر رنگ ادرار میشود.
- عفونتهای دستگاه ادراری (UTIs) نیز زمانی اتفاق میافتند که باکتریها از طریق پیشابراه وارد مثانه میشوند. این باکتریها سبب بروز علائمی همچون درد یا سوزش هنگام ادرار، تکرر ادرار و ادرار کدر، تیره یا خونی میشوند.
- هپاتیت C نیز میتواند باعث عفونت کبد شود. از آنجایی که هپاتیت C بر نحوه پردازش مواد زائد توسط کبد تاثیر میگذارد، ممکن است باعث تیره شدن رنگ ادرار شود.
- دیابت میتواند تشنگی را افزایش دهد. هنگامی که فرد مایعات بیشتری مصرف میکند، ادرار بیشتری نیز تولید میکند که این ادرار کمرنگ و رنگپریدهتر به نظر میرسد.
۶. مواد غذایی
برخی از غذاها نیز میتوانند رنگ ادرار را تغییر دهند. معمولا این تغییر رنگ موقتی است و پس از ۱۲ تا ۲۴ ساعت به حالت عادی برمیگردد. در اینجا به برخی از غذاهایی که میتوانند رنگ ادرار را تغییر دهند اشاره کردهایم:
- هویج میتواند ادرار را نارنجیرنگ کند.
- ریواس، مارچوبه و باقالی میتوانند ادرار را قهوهای رنگ کنند.
- غذاهای غنی از ویتامین B میتوانند ادرار را به رنگ زرد یا سبز روشن درآورند.
- هر غذایی که دارای رنگ مصنوعی باشد نیز میتواند رنگ ادرار را تغییر دهد.
تغییر رنگ ادرار بعد از خوردن لبو
خوردن لبو یا بسیاری از مواد غذایی قرمز رنگ، میتواند باعث قرمز شدن ادرار شود. این وضعیت میتواند ۱۴ درصد از افراد را تحت تاثیر قرار دهد و معمولا نگران کننده نیست.
تغییر رنگ به دلیل وجود ترکیبی در لبو به نام بتانین است که رنگدانه قرمز را به لبو میدهد. برخی از افراد در تجزیه این رنگدانه مشکل دارند. در این افراد، پس از مصرف لبو، بتانین در بدن حرکت کرده و در نهایت به کلیهها راه پیدا میکند. از آنجا، بتانین از طریق ادرار از بدن خارج میشود و در نتیجه ادرار را صورتی یا قرمز میکند.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲