کاربرد و موارد مصرف داروی رانیتیدین (قسمت اول)

رانیتیدین یکی از هزاران داروی درمانی در زمینه کاهش درد، ناراحتی و التهاب شدید در ناحیه معده، گلو مورد استفاده قرار میگیرد که موجب کاهش چشمگیری از میزان ترشحی اسید معده میشود. این قرص به دستهای از داروهای تحت عنوان مسدودکننده های H2 تعلق دارد. نکته قابل توجه در خصوص این دارو این است که برخی از متخصصین این حوزه درمانی معتقدند مصرف این دارو را باید به حداقل رساند چرا که ممکن است بر اثر نوعی ناخالصی که دارد در نهایت و مصرف بیش از اندازه آن موجب نوعی سرطان شود.
رانیتیدین چیست؟
رانیتیدین یا داروی زانتاک، نوعی آنتی هیستامین است که برای پیشگیری و درمان مشکلات معده تجویز میشد. استفاده از این دارو میزان ترشح اسید معده را کاهش میدهد. ترشح بیش از اندازه اسید معده گاه مشکلات و بیماریهایی مانند زخم معده و سوزش معده را با خود به دنبال میآورد. داروی رانیتیدین را میتوان بهصورت خوراکی: قرص رانیتیدین و شربت رانیتیدین، تزریق عضلانی یا وریدی استفاده کرد. رانیتیدین بیشتر از ۳۰ سال توسط پزشکان تجویز میشد تا اینکه در سال ۲۰۲۰ به علت احتمال سرطانزا بودن از سطح بازار جمعآوری شد.
عملکرد رانیتیدین
با ورود داروی رانیتیدین به بدن میزان اسید ترشح شده توسط معده، کاهش مییابد. با مصرف هر وعده غذایی سلولهای معده، شروع به تولید هورمون گاسترین میکند. هورمون گاسترین باعث میشود هیستامین بیشتری ترشح شود، در پی تولید هیستامین، اسید معده نیز بیشتر ترشح میشود. با مصرف داروی رانیتیدین میزان هیستامین کنترل شده و در نتیجه میزان اسید ترشح شده توسط معده کاهش پیدا میکند. مصرف رانیتیدین معمولا ۱ ساعت پس از مصرف، دردها و التهابات ناشی از افزایش اسید معده را کاهش داده و تاثیر آن تا ۴ الی ۱۰ ساعت در بدن باقی میماند.
کاربرد و موارد مصرف داروی رانیتیدین
داروی رانیتیدین همانگونه که گفته شد در درمان مشکلات، دردها و التهابات معده مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو در مواردی که ذکر میشود موثر است:
- کاهش درد سوزشهای سر معده و دل
- کاهش دردهای ناشی از بیماری زخم معده، پیشگیری از بیشتر شدن و درمان کوتاه مدت آن
- کاهش بیماری رفلاکس معده که ناشی از بازگشت اسید معده به مری است
- پیشگیری از زخمهایی که بر اثر استرس بهوجود میآید
- بیماریهای پاتولوژیک دستگاه گوارش که در اثر آنها اسید زیادی در معده ترشح میشود.
- کاهش احتمال خطرات افزایش زخم اثنی عشر
- خونریزی دستگاه گوارش
- در صورت مصرف همراه با دیفنهیدارامین درمانی برای بیماری آنافیلاکسی است
- پیشگیری از افزایش زخم بعد از عمل جراحی
- تاثیر ضد استفراغ بودن که معمولا قبل از عملهای جراحی تجویز میشود.
میزان و نحوه مصرف داروی رانیتیدین
استفاده از داروی رانیتیدین هم مانند سایر داروها نیازمند تجویز و نظر پزشک است. همچنین میزان مصرف آن با توجه به نوع بیماری و سن بیمار در کودکان و بزرگسالان متفاوت است. معمولا این دارو به میزان یک یا دوبار در روز برای بیمار تجویز میشود اما در شرایط حاد بیمار امکان تجویز این دارو حتی تا روزی ۴ بار نیز ممکن است. در زمان مصرف این دارو لازم است به میزان استفاده از آن دقت کرده و به اندازه تجویز شده مورد مصرف قرار گیرد
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل در مشهد می باشد.