بدون دسته بندی

آندوسکوپی چیست و چه کاربردی دارد؟

دستگاه آندوسکوپی چیست؟

آندوسکوپی دستگاهی است که توسط آن پزشک متخصص می‌تواند داخل بخش‌های مختلف بدن را مشاهده و جراحی‌های محدودی را توسط آن انجام دهد. نام آندوسکوپ از ترکیب دو کلمه ENDO به معنای درون و SCOPE به معنای دیدن، ساخته شده است.

به طور کلی دو نوع آندوسکوپ وجود دارد:

دستگاه آندوسکوپی قابل انعطاف: شامل یک لوله قابل انعطاف که در سری که وارد بدن می‌شود دارای عدسی است. این عدسی داخلی نامیده می‌شود و تصویر داخل بدن را توسط یک کابل فیبر نوری قابل انعطاف به عدسی خارجی منتقل میکند .

دستگاه آندوسکوپی ریجید: این نوع آندوسکوپ دارای لوله‌ای کوتاه‌تر از انواع آندوسکوپ های قابل انعطاف است. این لوله سخت است و قابلیت انعطاف ندارد.

آندوسکوپی روشی است که توسط آن متخصص گوارش، کبد و آندوسکوپی به منظور تشخیص یا درمان به کمک دستگاهی مخصوص به نام آندوسکوپ به بررسی و یا جراحی ارگان‌های داخلی مانند معده و روده و یا عروق خونی داخلی بدن بیمار می‌پردازد این روش به جراح اجازه می‌دهد تا بدون ایجاد برش و شکاف بزرگ در بدن بیمار دست به اقدام تشخیصی و یا درمانی بزند.

جراح لوله‌ی آندوسکوپ را از طریق برشی کوچک و یا از طریق مجراهای طبیعی بدن مانند دهان، بینی، مقعد غیره وارد بدن بیمار می‌کند. آندوسکوپ لوله‌ای انعطاف‌پذیر است که در انتهای آن دوربینی تعبیه شده تا پزشک بتواند اندام‌های درونی را مشاهده کرده و یا در صورت نیاز با پنس و قیچی‌ای که در انتهای آندوسکوپ وجود دارد عمل جراحی انجام داده و یا نمونه برداری از بافت‌ها را انجام دهد.

Table of Contents

مطالعه این مطلب را نیز به شما پیشنهاد می کنیم >>>
تست عملکرد کبد به چه منظور انجام می شود

مزایای استفاده از آندوسکوپی عبارتند از:

  1. کمک به پزشک جهت تشخیص علت هر گونه علائم غیر طبیعی بیماران.
  2. برداشت نمونه بسیار کوچکی از بافت مربوطه جهت ارسال به آزمایشگاه برای آزمایش‌های بیشتر که به این روش نمونه برداری آندوسکوپی گفته می‌شود.
  3. جراح می‌تواند در حین عمل جراحی برای مثال جراحی زخم معده یا برداشت سنگ صفرا یا تومورها مستقیماً به مشاهده بافت‌های مربوطه بپردازد.

ساختمان دستگاه انواع آندوسکوپ ها شامل چیست؟

اجزای اصلی نوری آندوسکوپ علاوه بر عدسی و فیبر نوری شامل موارد زیر است:

منبع نور سرد: منابع نوری مقداری گرما ایجاد می‌کنند که می‌تواند در بافت‌های اطراف آندوسکوپ تاثیر بگذارد . به همین دلیل، منبع نوری در انواع آندوسکوپ ها معمولا در بخش خارجی آندوسکوپ قرار دارد و نور از طریق فیبرهای نوری به قسمت اطراف عدسی داخلی منتقل می‌شود.

دوربین و هد دوربین: در انواع آندوسکوپ ها بدون دوربین پزشک مجبور است از طریق چشمی و عدسی خارجی داخل بدن را بررسی کند. این حالت دو مشکل عمده دارد: موقعیت پزشک حالت راحتی نیست و سریعا موجب خستگی متخصص آندوسکوپی می‌شود و همچنین در هر زمان یک نفر می‌تواند تصویر را ببیند، که این موضوع برای دستیاران متخصص خوشایند نیست.

در انواع آندوسکوپ ها جدید از دوربین و هد دوربین استفاده می‌شود و بدین ترتیب تصویر روی صفحه‌ای نمایش داده می‌شود و متخصص می‌تواند در حالتی راحت‌تر کار خود را انجام دهد و دستیاران و همکاران ایشان هم می‌توانند به متخصص کمک بیشتری نمایند. در ضمن می‌توان این تصاویر را ثبت و ضبط نمود.

مطالعه این مطلب را نیز به شما پیشنهاد می کنیم >>>
عوامل ایجاد فیستول در کودکان

ست های جراحی آندوسکوپی: دستگاه آندوسکوپی می‌تواند از ابزارهایی برای جراحی  استفاده کند که این ابزارها روی دستگاه آندوسکوپ نصب شده و به متخصص توانایی انجام نمونه برداری و جراحی‌های محدود را می‌دهد.

انواع آندوسکوپ برای دستگاه گوارش چیست؟

انواع مختلفی از دستگاه آندوسکوپی تولید شده‌اند که هر یک برای بررسی و جراحی اعضای خاصی به کار می‌روند. دو نوع از این دستگاه‌ها که در بررسی مشکلات دستگاه گوارش کاربرد دارند عبارتند از:

گاستروسکوپ یا آندوسکوپ: در این نوع آندوسکوپی دستگاه از طریق دهان وارد مری و معده می‎شود.

این نوع آندوسکوپی جهت معاینه بخش فوقانی دستگاه گوارش به کار می‌رود و متخصص می‌تواند با دستگاه آندوسکوپی معده، مشکلات موجود در مری ، دریچه‌های بالا و پایین مری و معده را بررسی و در صورت لزوم از بافت‌های آسیب دیده یا مشکوک نمونه‌برداری کند و گاهی جراحی‌هایی را انجام دهد.

کولونوسکوپ : دستگاهی که از طریق مقعد وارد روده برزگ شده و متخصص از این طریق به بررسی روده بزرگ و مشکلات احتمالی آن می‌پردازد و یا نمونه‌برداری و گاهی جراحی هایی را انجام می‌دهد.

رکتوسکوپ : نوع کوتاه‌تر کولونوسکوپ است که برای دیدن بخش پایانی روده بزرگ (رکتوم) به کار گرفته می‌شود.

کپسول‌های آندوسکوپ: این جدیدترین نوع دستگاه آندوسکوپ است که شامل یک دوربین، باطری و سیستم وایرلس(بیسیم) است. این نوع برای بیمار راحت‌ترین روش است و پزشک می‌تواند سراسر دستگاه گوارش را با این وسیله بررسی نماید.

کاربرد آندوسکوپی چیست؟

عمده‌ترین موارد کاربرد آندوسکوپی دستگاه گوارشی عبارتند از :

  • تهوع و استفراغ
  • مشکل بلع
  • درد در ناحیه شکم
  • خونریزی بخش فوقانی دستگاه گوارش
  • نمونه برداری( بیوبسی)
  • بررسی تومورها
  • تشخیص سرطان
  • انسداد مری
  • بیماری ریفلاکس گوارشی (GERD)
  • زخم معده
  • پانکراتیت
  • خونریزی نامشخص در دستگاه گوارش
  • سوزاندن محل زخم و جلوگیری از خونریزی
  • بیماری های روده ای التهابی (IBD)مانند کولیت زخمی (UC) و بیماری کرون
  • یبوست مزمن
  • عفونت‌ها

آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱  و ایزو ۱۵۱۸۹  انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.

 

آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.

آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت

 

شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲

 

آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل  در مشهد می باشد.

نمایش بیشتر

دکتر حامد صادقیان

حفظ سلامت بدن یک وظیفه است، در غیر این صورت قادر نخواهیم بود ذهن خود را قوی و شفاف نگه داریم... از خداوند منان روح و جسمی سالم را برای شما عزیزان طلب می نمایم...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × 5 =

دکمه بازگشت به بالا