آیا تیروئید باعث ناباروری میشود؟

یکی از عوارضی که ممکن است پس از مبتلا شدن به کم کاری تیروئید با آن رو به رو شوید نازایی میباشد. از آنجایی که برای تشکیل سلول تخم نیاز به رها شدن تخمک از تخمدان و ترکیب شدن با سلول اسپرم است، با کم بودن هورمونهای تیروئیدی و در نتیجه اختلال در چرخهی تخمک گذاری ریسک نازایی در بیمار بالا است. البته نباید تنها کم کاری تیروئید را مقصر دانست چرا که بعضی اوقات علت زمینهای که باعث ایجاد کم کاری تیروئید شده است خود محرکی برای نازایی است. همچنین اگر شما با وجود درمان شدن هنوز هم از نازایی رنج میبرید احتمال دارد که علت اصلی شرایط شما از جای دیگری نشئت گرفته باشد. برای پاسخ کامل به این سوال که چه موقع کم کاری تیروئید باعث ناباروری میشود؟ این مطلب را تا آخر مطالعه کنید.
آیا با برداشتن تیروئید امکان بارداری هست؟
زمانی پزشک مجبور به برداشتن کامل و یا ناقص تیروئید بیمار میشود که او به سرطان تیروئید، پرکاری تیروئید، گواتر یا بزرگ شدن این غده مبتلا شده باشد البته بزرگ شدن تیروئید در شرایطی نیاز به عمل دارد که در مسیر هوایی یا بلع بیمار انسداد ایجاد کند و یا از زیبایی او بکاهد. در این صورت اگر از داروهای تامین کنندهی هورمونهای تیروئیدی مثل لووتیروکسین استفاده کافی نشود، کم کاری تیروئیدی که به دنبال این جراحی اتفاق خواهد افتاد به شدت بر روی سیستم باروری بیمار اثر گذار است.
به طور مثال در زنان اختلال در تخمک گذاری و قاعدگیهای نامنظم که به صورت قطع خونریزی ( آمنوره) و یا خونریزی شدید (هایپرمنوره) میباشند دیده میشود. در مردان هم اختلال در حالت نعوظ، تعداد، شکل و حرکت اسپرم ممکن است اتفاق بیفتد که همگی ریسک نازایی را بالا میبرند.
همچنین رادیوتراپیهایی ممکن است بعد از جراحی انجام شود. این امواج نه تنها برای مردان از جهت کاهش تعداد اسپرم مشکل ساز است بلکه به شدت برای جنین هم خطر ساز بوده و در نتیجه برای مادران باردار انجام نمیشوند.
در صورتی که تیروئیدتان را برداشتهاید حتماً و حتماً تحت نظر پزشک هورمون کافی دریافت کنید تا با این مشکلات رو به رو نشوید.
نکته مهم و قابل توجه
خوشبختانه این روزها با کمک روشهای کمتر تهاجمی آر اف و ماکروویو بسیاری از بیماران با وجود تودههای تیروئید دیگر احتیاجی به عمل تیروئیدکتومی ندارند و میتوانند بدون جراجی از شر تودهها خلاص شوند.
آیا ید درمانی باعث نازایی میشود؟
در کسانی که به علت پر کاری تیروئید مجبور به کنترل کردن این غده با ید رادیو اکتیو هستند، پس از نابود کردن مقداری از بافت این غده فرد دچار کم کاری تیروئید خواهد شد. این افراد به هیچ وجه نباید بارداری خود را متقارن با این درمانها قرار دهند چرا که این بار نه تنها کم کاری مشکل زا است بلکه تشعشعات رادیو اکتیو هم میتوانند باعث آسیب به تخمدانها، ایجاد جهش در جنین و یا سقط آن شوند.
به نقل از انجمن تیروئید آمریکا در خانمها درمان با ید رادیو اکتیو، با چرخههای قاعدگی نامنظم، یائستگی زودرس و تاخیر در بارداری مرتبط دانسته شده است.
بعد از گذشت ۶ ماه تا یک سال از درمان با ید رادیواکتیو باردار شدن مشکلی ندارد.
آیا تیروئید میتواند باعث عقب ماندگی و یا مرگ جنین شود؟
در مواردی که بیماری تیروئید در حد کم و در مراحل ساده باشد، مشکلی برای جنین پیش نخواهد آمد ولی کم کاری تیروئید شدید میتواند منجر به عدم رشد سیستم مغزی و عصبی نوزاد شده و نوزاد با رشد ناقص مغز رو به رو شود. از جمله دیگر موارد این است که کم کاری تیروئید در بارداری میتواند منجر به سقط جنین شود.
ولی اگر در زمان بارداری با مشکل تیروئید مواجه هستید و یا اگر نیت حاملگی دارید و نگران تیروئیدتان هستید، راههای درمانی و کنترلی خوبی برای تیروئید در بارداری هست که یک پزشک حاذق میتواند کمکتان کند. پس بدون نگرانی با یک پزشک مشورت کنید و از داشتن یک نوزاد سلامت نهایت شادی را تجربه کنید.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲