آزمایش پاپ اسمیر چیست ؟ چه زمانی باید انجام شود ؟

تست پاپ اسمیر چیست؟
تست پاپ اسمیر که به آن پاپ تست نیز گفته میشود. این تست شامل بررسی آزمایشگاهی و میکروسکوپی سلولهای جمعآوریشده از دهانه رحم میشود. اهمیت این آزمایش در تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم میباشد که فرصت بیشتری را برای درمان فراهم میکند.
همچنین با استفاده از آزمایش پاپ اسمیر میتوان تغییراتی را که در سلولهای دهانه رحم ایجادشده و ممکن است در آینده منجر به سرطان دهانه رحم شود را تشخیص داد.
تشخیص زودهنگام این سلولهای غیرطبیعی با آزمایش پاپ اسمیر اولین قدم در توقف پیشرفت احتمالی سرطان دهانه رحم است.
بهطورکلی دو آزمایش غربالگری میتواند به جلوگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم و یا تشخیص بهموقع آن کمک کند: آزمایش پاپ اسمیر و آزمایش HPV
نمونهگیری برای آزمایش پاپ اسمیر معمولاً همراه با معاینه لگن توسط پزشک متخصص انجام میشود و برای بررسی به آزمایشگاه ارسال میشود. در زنان بالاتر از ۳۰ سال، در کنار انجام آزمایش پاپ اسمیرممکن است آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV درخواست داده شود.
چه کسانی باید آزمایش پاپ اسمیر انجام دهند؟
بهطورکلی، توصیه میشود انجام این تست از ۲۱ سالگی آغاز شود. تمام خانمهای بالای ۲۱ سال که ازنظر جنسی فعال هستند باید آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند.
آزمایش پاپ اسمیر هرچند وقت یکبار باید انجام شود؟
معمولاً پزشک متخصص تکرار تست پاپ اسمیر را هر سه سال برای زنان ۲۱ تا ۶۵ ساله توصیه میکنند. اگرچه بسته به شرایط فرد میتواند متفاوت باشد. در صورت وجود ترشحات غیرمعمول واژن، خونریزی یا لکه بینی در خارج از زمان قائدگی طبیعی ماهیانه و احساس درد یا خونریزی واژن در هنگام و یا بعد از رابطه جنسی، حتماً برای انجام تست پاپ اسمیر و بررسیهای بیشتر مراجعه کنید.
تست HPV همراه با تست پاپ: به این روش آزمایش همزمان نیز میگویند. اگر نتیجه هر دو تست طبیعی باشد، پزشک ممکن است به شما پیشنهاد دهد که میتوانید پنج سال صبر کنید تا آزمایش غربالگری بعدی خود را انجام دهید.
در چه صورتی نیاز به انجام آزمایش پاپ اسمیر بهطور مکرر و با فواصل کوتاهتری میباشد؟
- تشخیص سرطان دهانه رحم یا وجود سلولهای پیش سرطانی در آزمایش پاپ اسمیر قبلی
- قرار گرفتن در معرض دی اتیل استیل بسترول (DES) قبل از تولد، درواقع درصورتیکه مادر شما در دوران بارداری داروی DES را استفاده کرده باشد.
- ابتلا به عفونت HIV
- ضعف سیستم ایمنی بدن به دلیل پیوند اعضاء، شیمیدرمانی یا استفاده مزمن از کورتیکواستروئیدها
- سابقه استعمال دخانیات
در چه صورتی ممکن است از انجام تست پاپ اسمیر صرفنظر کرد؟
- پس از جراحی و برداشتن کامل رحم: پس از تأیید پزشک خود میتوانید در مورد ادامه انجام و یا قطع آزمایش پاپ اسمیر تصمیمگیری کنید.
اگر هیسترکتومی برای یک بیماری غیر سرطانی مانند فیبروم رحم انجامشده باشد، ممکن است بتوانید آزمایش پاپ اسمیر را متوقف کنید. اما اگر عمل جراحی برای برداشتن رحم شما به دلیل تغییرات پیش سرطانی یا سرطانی بودن دهانه رحم انجامشده است، ممکن است پزشک آزمایش پاپ اسمیر را بهطور روتین توصیه کند.
- در سنین بالاتر از ۶۵ سال درصورتیکه آزمایشهای قبلی برای سرطان دهانه رحم منفی بوده باشد پزشکان بهطورکلی موافقت میکنند که انجام آزمایش پاپ اسمیر را متوقف کنید.
توجه – از تخفیف ویژه بهره مند شوید
در آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، آزمایشات درصورت دریافت کارت عضویت با ده درصد تخفیف ارائه می گردد. مراجعین عزیز می توانند به هنگام اولین مراجعه خود به آزمایشگاه، از آزمایشگاه درخواست کارت عضویت نمایند که تخفیفات در مراجعات بعدی ایشان به صورت مادام العمر اعمال می گردد.
روشهای مختلف انجام آزمایش پاپ (Pap Test):
-
آزمایش پاپ اسمیر (اسمیر مستقیم):
این روش بهعنوان روش سنتی و مرسوم برای انجام پاپ تست و غربالگری سرطان دهانه رحم میباشد. در این روش پزشک بهوسیله برس مخصوص مقداری از سلولهای دهانه رحم و مجاری واژن را جمعآوری کرده و روی لام (اسلایدر) شیشهای پخش میکند و سپس به آزمایشگاه برای بررسیهای میکروسکوپی فرستاده میشود.
یکی محدودیتهای این روش، بالا بودن احتمال باقی ماندن نمونه موردنظر برای روی وسایل نمونهگیری و درنتیجه ناکافی بودن نمونه موردنظر برای بررسی و تشخیص قطعی آزمایشگاهی میباشد. همچنین به دلیل وجود خون و مخاط یا موکوس بر روی لام و رویهم قرار گرفتن و همپوشانی سلولها ممکن است سلولها بهطور واضح قابلمشاهده نباشند. بنابراین احتمال منفی کاذب وجود دارد یعنی گزارش تست بیمار نرمال و طبیعی میباشد اما سلولهای پیش سرطانی وجود داشتهاند که با توجه به دلایل ذکرشده قابلتشخیص نبودهاند.
-
آزمایش پاپ تین پرپ (Thin Prep, Liquid pap test)
این روش دارای تأییدیه اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) است و بر روش قبلی ارجح میباشد. همچنین دقت و حساسیت بالاتری دارد. در این روش سلولهای موردنظر مانند روش قبل جمعآوری میشود اما بهجای قرارگیری بر روی لام، بهطور کامل به یک محلول نگهدارنده منتقل میشوند و برای بررسی به آزمایشگاه ارسال میشود. در آزمایشگاه از نمونه موردنظر با استفاده از دستگاه مخصوص و اتوماتیک، خون و موکوس و.. جداشده و سلولها بهصورت اسمیرهای تک لایه (یک لایه یکنواخت) روی لام منتقل میشود. درنتیجه در این روش تمامی نمونه جمعآوریشده برای تشخیص در دسترس میباشد و اثر مداخلهگر خون، سلولهای التهابی و موکوس حذف خواهد شد. در ضمن چون سلولها بهصورت تک لایه به لام منتقل میشود، احتمال تجمع و همپوشانی سلولهای اپی تلیال که درروش قبل وجود داشت از بین رفته و تکتک سلولها قابلرؤیت میباشد.
از نمونه جمعآوریشده درروش پاپ تین پرپ میتوان برای تشخیص HPV و سایر عفونتهای مقاربتی نیز استفاده کرد.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲