بیماری آنفولانزا و علائم آن

بیماری آنفولانزا معمولاً از پاییز تا اوایل بهار مشاهده میشود. آنفلوانزا همراه با عطسه، سرفه، احساس خستگی است. شدت این بیماری در میان افراد مختلف متفاوت است، اما به علت پاندمی کوید-۱۹ باید در این ماهها بیشتر مراقب خودمان باشیم.
تزریق واکسن آنفولانزا همیشه مهم بوده است، اما اهمیت این واکسن امسال برای حفاظت از افراد مختلف، علی الخصوص گروههای آسیبپذیر بیشتر شده است، چرا که ابتلابه بیماری کوید-۱۹ هنوز هم تهدید کننده است
آنفولانزا چیست؟
این بیماری معمول است، عفونت این بیماری از طریق قطرات وارد بدن فردی دیگر میشود. این ویروس داخل بدن تکثیر شده و رشد میکند.
در زمستان علائم آنفولانزا مشاهده میشود و اوج آن در ماه بهمن است. اما احتمال دارد هر زمانی از سال به این بیماری مبتلا شوید.
سویههایی مختلفی از این بیماری وجود دارد. هرساله پزشکان و محققان سویه مربوط به بیماری را مشخص میکنند. پس از شناسایی سویهها از آنها برای تهیه واکسن این بیماری استفاده میشود. واکسن آن یکی از سادهترین و موثرترین راههای جلوگیری از ابتلا به این بیماری است.
خلاصه ویژگیهای بیماری آنفولانزا
- دوره کمون آنفولانزا در حدود ۴-۱ روز است.
- این بیماری مسری است و علائم آنفولانزا میتواند تا ۱۴-۷ روز باقی بماند.
- پزشکان برای تشخیص این بیماری، سابقه بیمار را چک کرده، وضعیت بیمار را معاینه کرده و چند آزمایش انجام میدهند.
- آنفولانزا به صورت مستقیم و غیرمستقیم گسترش پیدا میکند، این بیماری از فردی به فرد دیگر و به وسیله قطرات هوایی ایجاد شده توسط عطسه و سرفه جا به جا میشود. و به صورت غیرمستقیم نیز از طریق لمس قطراتی که روی سطح آلوده قرار گرفتهاند منتقل میشود.
- ویروسهای این بیماری سه نوع هستند، این انواع با A، B و C مشخص میشوند و معمولاً این بیماری نوع A بیشترین مشکلات را برای انسانها به وجود میآورد.
- بیشتر افرادی که به آنفولانزا فصلی و نوع مرسوم آن مبتلا میشوند طی ۱ الی ۲ هفته بهبود پیدا میکنند، اما برخی از افراد با مشکلات جدی مانند ذاتالریه روبهرو میشوند که میتواند زندگی آنها را نیز تهدید کند.
- این بیماری میتواند مشکلات مزمن سلامتی را بدتر کند.
- واکسن آنفولانزا میتواند از بسیار از بیماریها و مرگهای ایجاد شده توسط این بیماری فصلی جلوگیری کند.
- این بیماری نوع A میتواند تغییرات آنتیژنی متعددی داشته باشد، از این رو باید واکسن جدیدی برای آن تهیه شود و افراد مختلف نیز باید این واکسن را به صورت سالیانه دریافت کنند. محققان در حال توسعه تکنولوژی جدید تهیه واکسن هستند.
- در آوریل سال ۲۰۰۹ سویه جدیدی از ویروس آنفولانزا که با عنوان H1N1 جدید یا آنفولانزای خوکی شناخته میشود در مکزیک مشاهده و سریعاً در سراسر جهان انتشار پیدا کرد و سازمان بهداشت جهانی نیز اعلامیهای برای وضعیت اضطراری پاندمی این بیماری ارائه کرد. با گذشت زمان، سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که این پاندمی در سال ۲۰۱۰ به پایان خواهد رسید. در سال ۲۰۱۲ سویه جدیدی از این بیماری، H3N2v منتشر شد اما وضعیت انتشار آن تا به امروز خطرناک نبوده است.
- تاثیرگذاری واکسن این بیماری هر سال متفاوت است. چرا که سویههایی مختلف این بیماری سالیانه تغییر میکند.
- برخی از روشهای درمانی خانگی میتوانند علائم آنفولانزا را تسکین دهند.
- مانند ویروس این بیماری، روشهای درمانی با دارو نیز در حال تغییر و بهبود هستند، اما در حال حاضر واکسیناسیون بهترین راه دفاعی در برابر این بیماری است.اگرچه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) داروهای آنتی ویروس را به عنوان مکملی مهم برای ساخت واکسن و کنترل روند بیماری میشناسند.
- مردم باید این مساله را در نظر بگیرند که پاندمی آنفولانزا میتواند علائم شدیدی داشته باشد و در برخی از افراد که نسبت به پاندمی آنفولانزا ضعف دارند میتواند منجر به مرگ شود. با این حال واکسن ویروس پاندمی آنفولانزا قبلی (H1N1) در دسترس بوده است و این ویروس نیز بخشی از چرخه ویروس مرسوم آنفولانزا است.
- آنفولانزای پرندگان (H5N1) معمولاً پرندگان را درگیر میکند، اما ویروس آنفولانزای پرندگان میتواند انسانهایی که با پرندگان در تماس هستند را نیز درگیر کند.
- افراد مختلف باید با پزشک خود صحبت کرده و تحت معاینه آنها قرار بگیرند تا متوجه شوند علائم آنفولانزا برای آنها چگونه خواهد بود.
- واکسیناسیون آنفولانزا نمیتواند از ابتلا به کروناویروس جلوگیری کند.
- احتمال دارد به صورت همزمان به هر دو بیماری کوید-۱۹ و این بیماری مبتلا شوید.
- درصورتی که واکسن این بیماری را تزریق کردهاید بهتر است واکسن کروناویروس را نیز تزریق کنید. هنوز تاریخ مشخصی برای توزیع واکسن کرونا در نظر گرفته نشده است و سازمان غذا و دارو نیز این واکسن را تایید نکرده است.
کارکرد واکسن آنفولانزا چگونه است؟
آنفولانزا یکی از جدیترین ویروسهایی است که سالانه بیماریهای زیادی را به وجود میآورد. برای اینکه به این بیماری مبتلا شوید نباید لزوما جوان بوده یا سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشید. احتمال ابتلای افراد سالم به این بیماری نیز وجود دارد و این افراد میتوانند بیماری را از دوستان یا خانواده بگیرند.
در برخی از موارد، آنفولانزا میتواند مرگبار باشد. مرگومیر ناشی از این بیماری در میان افراد ۶۵ ساله و مسنتر شایع است، اما احتمال وقوع آن برای کودکان و جوانان نیز وجود دارد.
یکی از بهترین و موثرترین راههای پیشگیری و جلوگیری از انتشار ویروس آنفولانزا دریافت واکسن آنفولانزا است.
محققین برای ساخت واکسن آنفولانزا از شایعترین سویه ویروس این بیماری استفاده میکنند. میلیونها واکسن از این سویه تهیه شده و توزیع میشود.
با دریافت واکسن آنفولانزا بدن شما نسبت به آن سویه از ویروس آنفولانزا پادتن ترشح خواهد کرد. این پادتنها شما را در مقابل ویروس ایمن خواهند کرد.
در این صورت اگر بعدها به ویروس آنفولانزا مبتلا شوید، علائم شما ضعیفتر خواهند بود. اگر با سویههای مختلفی از این بیماری تماس پیدا کنید، بیمار خواهید شد. اما از آنجایی که قبلاً واکسن زدهاید علائم شما شدید نخواهد بود.
واکسن آنفولانزا به صورتهای زیر در دسترس است:
- واکسن تزریقی
- شات تزریقی با دوز بالا (برای افراد مسنتر از ۶۵ سال)
- شات تزریقی داخل پوست
- اسپری بینی
هرچه تعداد افرادی بیشتری در مقابل آنفولانزا واکسینه شوند، گسترش آن کمتر خواهد شد. تزریق واکسن به ایمنی جمعی کمک کرده و میتواند به افرادی که نمیتوانند از واکسن استفاده کنند نیز کمک کند.
اگر به این بیماری مبتلا شوید انجام واکسیناسیون میتواند از شدت بیماری شما بکاهد.
چه کسانی باید واکسن آنفولانزا را تزریق کنند؟
پزشکان توصیه میکنند که تمامی افراد بزرگتر از ۶ ماه واکسن آنفولانزا را دریافت کنند. دریافت این واکسن برای افرادی که در معرض ریسک بیشتری هستند ضروری است، این افراد عبارتند:
- زنان حامله
- کودکان زیر ۵ سال
- افراد ۱۸ ساله و سن کمتر که تحت درمان بیماری آسم هستند
- افراد مسنتر از ۶۵ سال
- افرادی که شاخص توده بدنی آنها ۴۰ یا بالاتر است
- هر فردی که در خانه سالمندان و یا مراکز مراقبت از بیماریهای مزمن کار یا زندگی میکند
- مراقبان هر یک از گروههای بالا
- هر فردی که به بیماری مزمنی مبتلا است
بیشتر پزشکان توصیه میکنند که این واکسن را در اواخر آبان دریافت کنید. در این صورت بدن میتواند قبل از شروع فصل آنفولانزا، پادتنهای این بیماری را بسازد.
اگر قبلاز این تاریخ، واکسن آنفولانزا را دریافت نکنید، هنوز هم دیر نیست. حتی اگر فصل آنفولانزا از راه رسیده باشد، دریافت واکسن آنفولانزا میتواند کمککننده باشد.معمولاً دو هفته طول میکشد تا بدن پادتنهای مربوط به این بیماری را بسازد.
مرکز پیشگیری و کنترل بیماریها (CDC) اظهار داشته که این بیماری و کروناویروس جدید (کوید-۱۹) امسال گسترش خواهد یافت. از این رو دریافت واکسن، امسال از هر سال دیگری مهمتر است.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲