ldl در آزمایش خون چیست؟

ldl در آزمایش خون نشاندهنده سطح کلسترول خون است که آن را به عنوان کلسترول بد میشناسند؛ زیرا مقادیر بالای آن میتواند در دیوارههای رگهای خونی رسوب کند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش دهد. دکتر متخصص قلب ممکن است آزمایش ldl را به عنوان بخشی از یک تست روتین جهت تعیین خطر ابتلا به بیماری قلبی و تعیین نیاز به هرگونه درمان انجام دهد.
چه زمانی باید آزمایش ldl انجام شود؟
انجمن قلب آمریکا توصیه میکند در صورتی که ناراحتی قلبی ندارید، پس از سن ۲۰ سالگی بهتر است هر چهار تا ۶ سال سطح کلسترول خونتان را بررسی کنید. معمولا کلسترول بالا در مراحل اولیه هیچ علائم قابل مشاهدهای ایجاد نمیکند؛ از همین رو ممکن است بدون آزمایش از ابتلا به آن مطلع نشوید.
در صورت وجود شرایط یا بیماریهای زیر باید به طور منظم و زیر نظر پزشک متخصص آزمایش ldl انجام دهید:
- سابقه خانوادگی بیماری قلبی
- سیگار کشیدن
- اضافه وزن ( BMI محدوده ۳۰ یا بیشتر)
- سطح پایین HDL (کلسترول خوب)
- فشار خون بالا و یا قرار داشتن تحت درمان فشار خون
- دیابت
پزشک متخصص قلب برای افرادی که از قبل تحت درمان کلسترول بالا هستند، به طور منظم آزمایش ال دی ال تجویز میکند. این آزمایش برای تعیین اینکه آیا تغییر در سبک زندگی مانند رژیم غذایی، ورزش یا داروها باعث کاهش موفقیتآمیز کلسترول بد میشود یا خیر، مورد استفاده قرار میگیرد. کودکان به طور معمول نیازی به آزمایش LDL ندارند. با این حال، کودکانی که در معرض خطر بیشتری هستند، مانند کودکان دارای اضافه وزن و مبتلا به دیابت باید اولین آزمایش ال دی ال خود را بین سن ۲ تا ۱۰ سال انجام دهند.
مقدار نرمال ldl در آزمایش خون چقدر است؟
سطح نرمال ldl در آزمایش خون ممکن است بر اساس سن، جنسیت، وضعیت عمومی فرد و سایر عوامل موثر متفاوت باشد. در جدول زیر با سطح ال دی ال نرمال در گروههای سنی و شرایط مختلف آشنا میشوید:
گروههای سنی | سطح نرمال LDL |
بالای ۱۸ سال | کمتر از ۱۰۰ mg/dl |
کمتر از ۱۸ سال | کمتر از ۱۱۰ mg/dl |
افراد دیابتی | کمتر از ۷۰ mg/dl |
زنان باردار | کمتر از ۱۳۰ mg/dl |
تفسیر آزمایش ldl
مقدار ldl در آزمایش خون به میلیگرم در دسیلیتر (mg/dl) بیان میشود. متخصصان سطح LDL در آزمایش خون را برای افراد بالای ۱۸ سال به شکل زیر تفسیر میکنند:
- کمتر از ۱۰۰ mg/dL: محدوده ایدهال
- بین ۱۰۰ تا ۱۲۹ mg/dL: مطلوب
- بین ۱۳۰ تا ۱۵۹ mg/dL: حالت متوسط
- بین ۱۶۰ تا ۱۸۹ mg/dL: کلسترول بالا
- بیشتر از ۱۹۰ mg/dL: کلسترول بسیار بالا
شرایط انجام آزمایش ال دی ال
برای انجام این آزمایش نباید از حدود ۱۰ تا ۱۲ ساعت قبل، غذا بخورید یا مایعات بنوشید؛ زیرا غذا و نوشیدنی میتواند سطح کلسترول خون را به طور موقت تغییر دهد. با این حال، نوشیدن آب اشکالی ندارد. بهتر است برای ارزیابی درست، تغییری در رژیم غذایی همیشگی خود ایجاد نکنید. در واقع پزشکان توصیه میکنند همان غذاهای همیشگی را در حجم سبکتر میل کنید. همچنین، از ۷۲ ساعت قبل از انجام آزمایش ldl الکل مصرف نکنید و ۲۴ ساعت پیش از آن ورزش سنگین انجام ندهید.
اگر از داروهای بدون نسخه، داروهای تجویزی یا مکملهای گیاهی استفاده میکنید، حتما به پزشک یا تکنسین آزمایشگاه اطلاع دهید. برخی از داروها مانند قرصهای ضد بارداری میتوانند سطح LDL شما را تحت تاثیر قرار دهند و پزشک ممکن است قبل آزمایش از شما بخواهد که مصرف دارو را متوقف کنید یا دوز آن را تغییر دهید.
در طول آزمایش ldl چه اتفاقی میافتد؟
برای آزمایش LDL تنها به یک نمونه خون ساده نیاز دارید. ارائهدهنده خدمات بهداشتی قبل از خونگیری، محل آن را روی آرنج یا پشت دست با مواد ضدعفونیکننده پاک میکند. در مرحله بعدی، یک نوار الاستیک را به دور بازو میبندند. این عمل باعث جمع شدن خون در ورید میشود. سپس یک سوزن استریل را به داخل رگ شما وارد میکنند و خون به داخل یک لوله کشیده میشود.
ممکن است درد خفیف تا متوسطی را حس کنید که شبیه احساس خارش یا سوزش است. معمولا میتوانید با شل کردن بازو در حین خونگیری درد را کاهش دهید. ارائهدهنده خدمات بهداشتی در حین خونگیری نوار الاستیک را باز میکند. وقتی خونگیری انجام شد، یک چسب زخم روی موضع مورد نظر قرار میگیرد. برای جلوگیری از خونریزی و کبودی باید چندین دقیقه به زخم فشار وارد کنید. خون شما برای آزمایش سطح LDL به آزمایشگاه پزشکی ارسال میشود.
علت بالا بودن ldl در آزمایش خون چیست؟
بالا بودن سطح ال دی ال در آزمایش خون نشاندهنده احتمال رسوب چربی در رگها و شریانها است. تجمع چربی در دیواره رگها باعث تنگ شدن عروق خونی میشود که نتیجه آن ایجاد اختلال در جریان خون است. در چنین شرایطی، قلب و عروق فشار بیشتری تحمل میکنند تا بتوانند نیازهای اندامهای مختلف بدن را فراهم کنند.
در اغلب موارد نتیجه تحمل این فشار بیش از حد، ناراحتی قلبی است. اگر سطح LDL خون در اسرع وقت به حالت طبیعی برنگردد، کل شریانها مسدود میشوند یا مواد شیمیایی از خود تولید میکنند که باعث ایجاد لخته خون و در نتیجه افزایش احتمال سکته قلبی و مغزی میشود.
عوامل موثر بر بالا رفتن ldl در آزمایش خون عبارتاند از:
- رژیم غذایی ناسالم حاوی مواد غذایی پرچرب و سرشار از کلسترول
- عدم فعالیت بدنی
- اضافه وزن
- هیپرکلسترولمی خانوادگی
- سیگار کشیدن
- بیماریهای زمینهای مانند دیابت، مشکلات کبدی و کلیوی
- برخی داروها
چرا آزمایش ال دی ال ضروری است؟
افزایش سطح ldl معمولا در مراحل اولیه علائمی ایجاد نمیکند، از همینرو لازم است به طور منظم، مخصوصا در افراد مستعد ابتلا به کلسترول بد بررسی شود. کلسترول بالا، احتمال ابتلا به برخی بیماریها را افزایش میدهد، برخی از این بیماریها که تهدیدکننده زندگی هستند، عبارتاند از:
- بیماری عروق کرونر قلب
- آترواسکلروز
- آنژین یا درد قفسه سینه
- حمله قلبی
- سکته مغزی
- بیماری شریان کاروتید
- بیماری شریانی محیطی
پایین بودن ldl در آزمایش خون نشانه چیست؟
پایین بودن سطح ال دی ال در آزمایش خون نشانه خوبی است و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهد. همچنین، نشاندهنده تعادل در رژیم غذایی، فعالیت بدنی کافی و وضعیت عمومی مطلوب است. با این حال در برخی موارد نادر، LDL خیلی پایین میتواند به مشکلاتی مانند اختلالات هورمونی یا سوءتغذیه اشاره داشته باشد.
آزمایشگاه تخصصی دکتر صادقیان، مفتخر به اخذ ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۵۱۸۹ انگلستان، تحت نظر دکتر حامد صادقیان، متخصص پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف را در زمینه های پاتولوژی، سیتولوژی و میکروبیولوژی، تحت پوشش قرار می دهد.
آزمایشگاه دکتر صادقیان طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان می باشد.
آدرس: مشهد – بلوارامامت – نبش امامت ۳۴ – ساختمان پزشکان امامت
شماره تماس: ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۱ و ۰۵۱-۳۶۰۱۷۸۵۲